Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΠΛΩΣ ΘΕΪΚΟ...

Με αυτό το γλυκάκι θα ξεχάσετε ακόμα και το όνομα σας οι σοκολατόφιλοι ...Μια μικρή μπαλίτσα που μέσα κρύβει υγρή , ζεστή σοκολάτα ... Μόλις το ψήσετε θα πλημμυρίσει το σπίτι σας με μια μυρωδιά σοκολατένια ... Μια μπάλα παγωτό βανίλια -σε επόμενο ποστ το καλύτερο παγωτό που έχετε δοκιμάσει- ή λίγη κρέμα γάλακτος το απογειώνουν ... Φρούτα του δάσους για συνοδεία και ένα κουτάλακι -σίγουρα θα καταλήξετε με κουτάλι της σούπας....- !!!! Η συνταγή αυτή είναι για την Σταυρούλα ! Κοριτσάκι καλή επιτυχία !

Σας δίνω την συνταγή !

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
 
250 βούτυρο
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμένη σε κομμάτια   (βάλτε μισή 70% κακάο και μισή 40% ;ή ακόμα καλύτερα όλη η ποσότητα 60%κακάο )
4 αυγά ολόκληρα
4 κρόκοι αυγού
150 γρ . ζάχαρη απλή κρυσταλλική
120 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο 2 φορές

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς με αέρα .
Βάζω στο μάτι μια κατσαρολίτσα με νεράκι και απο πάνω βάζω μια άλλη με το βούτυρο και την σοκολάτα . Αυτό λέγεται μπεν μαρι , την διαδικασία αυτή την ακολουθούμε προκειμένου να μην καεί ή σοκολάτα η οποία καταστρέφεται μετά τους 40 oC . Άλλωστε το βούτυρο κακάο που περιέχει η σοκολάτα λιώνει στους 30-35  oC .
Ουσιαστικά θέλουμε να λιώσει η σοκολάτα με την θερμότητα των υδρατμών .  Εχθρός της σοκολάτας είναι η υγρασία γι' αυτό καλό θα ήταν να μην πέσουν σταγόνες νερού καθώς θα λιώνει .
Παράλληλα στο μίξερ χτυπάω τους κρόκους , τα ολόκληρα αυγά και την ζάχαρη   . Χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα για 8-9 λεπτά μέχρι να γίνει λεία κρέμα  .
Βουτυρώνω και "αλευρώνω" τα κεραμικά φορμάκια  . Αλευρώνω όχι με αλεύρι αλλά με κακάο για να μην φαίνονται άσχημα όταν θα τα ξεφορμάρουμε .
Στο μείγμα της σοκολάτας προσθέτω το μείγμα των αυγών και ανακατεύω απο κάτω προς τα πάνω για να μην χαθεί ο όγκος των αυγών . Κουταλιά - κουταλιά προσθέτω το αλεύρι . Πάλι το ανακάτεμα είναι απο κάτω προς τα πάνω για τον ίδιο λόγο . Γεμίζω τα φορμάκια μέχρι τα 2/3 .
Ψήνουμε στους  230 oC στον αέρα,
για 6-7 λεπτά και όχι παραπάνω καθώς θα καταλήξετε με κέικ και όχι σουφλέ σοκολάτας . Επειδή η θερμοκρασία του φούρνου και το μέγεθος του σκεύους ψησίματος που θα χρησιμοποιήσετε διαφέρει απο εταιρεία σε εταιρεία καλό θα ήταν να ψήσετε ένα και ανάλογα με το εάν το θέλετε πιο υδαρό το ψήνετε 1-1,5 λεπτό λιγότερο ενώ εάν το θέλετε πιο στεγνό ψήστε 1-1,5 λεπτό παραπάνω .Ένα μικρό μυστικό όταν αρχίζουμε να προθερμαίνουμε τον φούρνο είναι να τοποθετήσουμε ένα ταψάκι με νερό έτσι ώστε όταν ζεσταθεί καλά ο φούρνος και βάλουμε τα φορμάκια να υπάρχει αρκετή υγρασία ή οποία θα δώσει μια βελούδινη κρούστα !

 καλή επιτυχία !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου