Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

WHITE CAKE !


Πριν λίγο καιρό ψάχνωντας στο διαδίκτυο για γλυκά υγιεινά ακόμα και για παιδιά ανακαλύψα το white cake . Είναι ένα είδος κέικ το οποίο πήρε το όνομα του απο το λευκό του χρώμα . Το κέικ αυτό είναι σχεδόν βελούδινο , αφράτο σαν συννεφάκι και πολύ πολύ νόστιμο ! Φυσικά η πρώτη προσπάθεια ήταν...!κλάψανε μανούλες! χάλια και η κουζίνα μετά ...και αντε να ήταν πετυχημένη η προσπάθεια δεν σε πειράζει και πολύ να συμμαζέψεις το χάος , αλλά χαός και χάλια κεικ παραπάει!Ετσι δοκιμάζαμε ξαναδοκιμάζαμε και κυρίως πετάγαμε (οχι στα συννεφα αλλα τα κεικ στα σκουπίδια) . Το ένα εβγαινε άνοστο , το άλλο μυριζε αυγό , το αλλο στεγνό κ.ο.κ...Αλλα δοκιμή δοκιμή κατάφερα και έφτιαξα μια συνταγή  , απλή που βγάζει ένα πολύ πολύ αφράτο κεικ  , κατάλευκο , νόστιμο και όχι στεγνό!
Νομίζω οτι το βασικό είναι τα υλικά να είναι σε συσκευασία δωματίου για  μία ώρα περίπου . Και το αλεύρι κοσκινισμένο καλά καλά δυο φορές !

  ΣΥΝΤΑΓΗ:

185 ml  γαλα φρέσκο  πλήρες
155 γρ ασπράδια ή τα ασπράδια απο 5μεγάλα αυγά
350 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
170 γρ βούτυρο (εγω προτιμώ το σούπερ φρέσκο επειδή δεν κιτρινίζει το μείγμα )
20 γρ baking powder
5 γρ αλάτι ψιλό
βανιλια ή όποιο άρωμα θέλετε (υπέροχο είναι το αμύγδαλο)
290 γρ αλεύρι μαλακό ή καλύτερα αν βρείτε αλεύρι ζαχαροπλαστικής . Πάντως οχι αυτό που φουσκώνει μόνο του!!

εκτελεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C .
στρώνουμε αντικολλητικό χαρτι στην φόρμα μας .
Σε ένα μπόλ ανακατεύω τα ασπράδια , 1/4 της κούπας απο το γάλα και την βανίλια .
Στο μίξερ βάζω το αλέυρι , την ζάχαρη , το baking , το αλάτι  και ανακατεύω . Προσθέτω το βούτυρο ,το υπολοιπο 1/2 κουπας γάλα και χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα μείγμα . Μόλις ομογενοποιηθεί χτυπάω για ακόμα 2 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα
Προσθέτω σε τρεις δόσεις το μείγμα με τα ασπράδια και χτυπάω σε μέτρια ταχύτηα για 30 δευτερολεπτα μετά απο κάθε προσθήκη .

Το αδειάζω στην φόρμα και ψήνω στους 175°C  για περίπου 40 λεπτά . Μόλις αρχίσει να σκαει η επιφάνεια θέλει πολύ λίγο ακόμα !Στα 30 λεπτα κάντε το τέστ της οδοντογλυφίδας !Αφήστε το να κρυώσει για λίγο σκεπασμενο με μια πετσέτα και αποθηκεύστε σε μια όμορφη πιατέλα με καπάκι !Ο λόγος που χρησιμοποιούμε αντικολλητικό χαρτί είναι οτι το κεικ αυτό κολλάει!οπότε μόλις κρυώσει σκεπασμένο τότε και μονο τότε περνάμε ένα μαχαιράκι γυρω γυρω απο το κέικ για να ξεκολλήσει απο τα τοιχώματα της φόρμας . Εγω αντί για φόρμα χρησσιμοποιώ ένα μεγάλο τσέρκι . Παιρνω το ρηχο ταψι του φούρνου , το στρώνω με αντικολλήτικο χαρτί και βάζω πάνω το τσέρκι , αδειάζω το μείγμα και ψήνω !:)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου