Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

φρέσκα ζυμαρικά!

Τα τελευταία χρόνια η τυποποίηση έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας , σε βαθμό τέτοιο που νομίζουμε όλοι οτι τα μακαρόνια τα φτιάχνουν μόνο οι βιομηχανίες και είναι κάτι φοβερό και τρομερό να τα φτιάξουμε στο σπίτι !
 Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει αρχίσει να επιστρέφει στις πρωτογενείς μεθόδους παρασκευής και να ανακαλύπτει ξανά την μαγεία του φρέσκου σπιτικού ψωμιού , του σπιτικού ζυμαρικού και του σπιτικού γλυκού του κουταλιού... Ξέρετε οι γιαγιάδες μας δεν είχαν θερμόμετρα ζαχαροπλαστικής για τα γλυκά τους αλλά τα μάτια τους και την εμπειρία τους!
Σήμερα αποφάσισα να ασχοληθώ με τα σπιτικά ζυμαρικά ! Πέρυσι το καλοκαίρι που κάναμε τον γάμο μας , η μαμά του Κλέωνα , του ενός κουμπάρου μας πήρε για δώρο το μίξερ της Kitchen Aid που ήθελα κολασμένα απο καιρό ! Όσο λοιπόν το επεξεργαζόμουν τόσο κολλούσα . Και σκαλίζοντας το βιβλιαράκι βρήκα οτι υπάρχει και παγωτομηχανή που ενσωματώνεται και εξάρτημα για ζυμαρικά και ένα σωρό άλλα! Όλα τα ήθελα στο τέλος!
Όταν παρέλαβα το εξάρτημα για τα ζυμαρικά , είπα να δοκιμάσω μια απο τις συνταγές που είχε . Την πιο απλή ! Μετά ανακάλυψα και άλλες απο το internet και τέλος μετά απο τόσο ψάξιμο θυμήθηκε και η γιαγιά να μου την πεί , που δεν την ρώτησα ! Ε! ρε Ματούλα αθάνατη ! Δεν παίζεται η γιαγιά !
Οι συνταγές που θα δείτε παρακάτω είναι αυτές που προτείνει η Kitcen Aid  στο βιβλιαράκι της . Τις έχουμε κάνει άπειρες φορές στο σπίτι μας και κάθε φορά γίνονται όλο και πιο νόστιμα τα ζυμαρικά μας ! Το καλύτερο αποτέλεσμα δίνει το αλεύρι τύπου 00 δηλάδή το superfined . Επειδή είναι λίγο δύσκολο να το βρούμε , μιά χαρά θα γίνουν τα ζυμαρικά σας και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή με αλεύρι σκληρό τσουρεκιού ή με αλεύρι τύπου 450  ! Μια άλλη επιλογή είναι να ζητήσετε λίγο απο τον φούρνο της γειτονιάς σας !
 Το νερό καλό θα ήταν να μην είναι πολύ κρύο και το αλάτι ψιλοτριμμένο ! Την πάτησα με χοντρό θαλασσινό αλάτι και ήταν όλη η ζύμη σαν γυαλόχαρτο !
Όπως λέει και η φίλτατη food junkie οι Ιταλοί ανοίγουν το φύλλο των ζυμαρικών σε ξύλινη επιφάνεια και με ξύλινο πλάστη για να συγκρατούν καλύτερα την σάλτσα !
Απλά ζυμαρικά με αυγό

4 μεγάλα αυγά  (205 ml όχι γραμμάρια !!!)
1 κουταλιά της σούπας νερό (15 ml)
3 1/2 φλυτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (440 γραμμάρια) άν βρείτε αλεύρι τύπου 00 το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο !
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (εγώ συνήθως βάζω λίγο παραπάνω)

Ζυμαρικά με σπανάκι :
300 γρ σπανάκι  στεγνωμένο πολύ καλά και περασμένο στο μπλέντερ να γίνει πουρές
4 μεγάλα αυγά (205 ml όχι γραμμάρια !!!)
1 κουταλιά της σούπας νερό (15 ml)
4 φλυτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (500 γραμμάρια) άν βρείτε αλεύρι τύπου 00 το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο !
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (εγώ συνήθως βάζω λίγο παραπάνω) 

Ζυμαρικά απο σιμιγδάλι με αυγό :

4 μεγάλα αυγά (205 ml όχι γραμμάρια !!!)
2 κουταλιές της σούπας νερό (15 ml)
1 κουταλιά της σούπας λάδι (15 ml)
3 1/2 φλυτζάνια σιμιγδάλι (420 γραμμάρια)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (εγώ συνήθως βάζω λίγο παραπάνω)
Η διαδικασία:

Καθαρίζουμε σχολαστικά τον πάγκο μας .
Κάνουμε ένα βουναλάκι  με το αλεύρι μας και στην μέση κάνουμε μια λακουβίτσα .


 Μέσα στην λακουβίτσα βάζουμε το νερό , τα αυγά και το αλάτι .
Εάν κάνουμε ζυμαρικά με σπανάκι προσθέτω και το σπανάκι σε αυτό το στάδιο . Τα υπόλοιπα βήματα παραμένουν ίδια .
Εάν κάνουμε ζυμαρικά με σιμιγδάλι κάνουμε λακουβίτσα στο σιμιγδάλι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά . Τα υπόλοιπα βήματα παραμένουν ίδια .

Με ένα πιρούνι αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα αυγά και σιγά σιγά παίρνουμε αλεύρι απο τα άκρα και αρχίζει να δημιουργείται ζυμαράκι .

Στην αρχή θα μοιάζει με ψιχουλάκια αλλά με λίγη υπομονή θα γίνει πιο συμπαγές το ζυμάρι  .

Ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά και  η ζύμη μας πρέπει να είναι σκληρή αλλά εύπλαστη . Εάν τρίβεται βάλτε λίγο νεράκι  (1κουταλάκι του γλυκού) .
Τυλίξτε την ζύμη σε μια μεμβράνη και αφήστε την για 20 λεπτά .


Η ευκολία του να σου πλάσει την ζύμη το μίξερ είναι μεγάλη αλλά είναι πολύ εύκολο να γίνει και με το χέρι όπως είδατε !


Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη ανοίγουμε με τον πλάστη ή με το εξάρτημα για τα ζυμαρικά σε μεγάλα  φύλλα χρησιμοποιώντας λίγο αλευράκι .

Ή το εξάρτημα του μίξερ .


Σε αυτό το στάδιο ή χρησιμοποιούμε το εξάρτημα που κόβει τα ζυμαρικά ή διπλώνουμε το φύλλο και το κόβουμε με ένα μαχαίρι .

με το εξάρτημα του μίξερ:

με το χέρι:


Κρατάμε όσα θα βράσουμε και τα υπόλοιπα τα κάνουμε φωλιές και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μέχρι και για 3 μήνες !

Όσα λοιπόν κρατήσαμε τα κρεμάμε σε ένα stand ή πιο πρακτικά σε μια κρεμάστρα ! για να μην μαζεύουμε 1002 τζιτζιριμίμντζιρι! Περίπου για 15 λεπτά κρατάει το κρέμασμα για να στεγνώσουν λίγο!

Μετά το τέταρτο  τα βράζουμε για πολύ λίγο . Τα φρέσκα ζυμαρικά θέλουν σχεδόν 4-6 λεπτά βράσιμο!
 Εάν θέλουμε να κάνουμε ραβιόλια στρώνουμε το φύλλο στο τραπέζι , βάζουμε κουταλιές απο γέμιση της αρεσκείας μας με απόσταση περίπου 6 εκατοστών . Καλύπτω απο πάνω με ένα ακόμα φύλλο και κόβω με το μαχαιράκι τα ραβιόλια σε ότι μέγεθος επιθυμώ! Στην αγορά θα βρείτε εργαλεία που κόβουν ραβιόλια στρογγυλά ή τετράγωνα ! σαν αυτό της φωτογραφίας . Η διαδικασία είναι τόσο απλή και εύκολη που δεν θα το πιστεύετε!  




Σε περίπτωση που όλα αυτά τα συμπράγκαλα είναι δύσκολο να τα βρούμε ή δεν θέλουμε να τα συμμαζέψουμε γιατί τα συρτάρια της κουζίνας βογκάνε , χρησιμοποιούμε ένα ποτηράκι του κρασιού ή του ούζου !
 ΒΡΑΣΜΟΣ:
Σε μια κατσαρόλα βάζω 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και 1 κουταλιά της σούπας λάδι ή βούτυρο .
Βράζω για περίπου 4- 6 λεπτά τα φρέσκα ζυμαρικά και για 7-8 τα αποξηραμένα!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου