Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Φακές !


      Όταν άρχισα να μαγειρεύω , έψαχνα να βρώ τις απλές , βασικές συνταγές που κάνουμε όλοι στα σπίτια μας . Περιττό να πω ότι έβρισκα μόνο gourmet εκδοχές της φακής οι οποίες επί της ουσίας δεν γινόταν να εκτελεστούν από έναν αρχάριο μάγειρα !
      Η μεγάλη πλάκα ήταν όταν τελικά βρήκα μια συνταγή η οποία έλεγε στα υλικά "φύλλα δάφνης" χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό , ε! λοιπόν  θεωρώ και εγώ  -άσχετη γαρ- ότι κάποια νοστιμιά δίνουν και βάζω τουλάχιστον 15-20 φύλλα ! Ατομική βόμβα! Κουταλιά και φύλλο ! Έτσι μετά από αυτά τα παθήματα αποφάσισα να βάλω και βασικές συνταγές για το καθημερινό γεύμα !Αλληλεγγύη στους αρχάριους ! Αρχίσαμε από τον μουσακά , συνεχίζουμε με την φακή !

tip: Να ξέρετε ότι στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη φακής με διαφορετικά χρώματα και γεύσεις το κάθε ένα .

υλικά:
1 συσκευασία φακές χονδρές
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 κουταλάκι κανέλα
2  ντομάτες μεσαίου μεγέθους  περασμένες στο multi αλλά να μείνουν κομματάκια
2 κρεμμύδια μεγάλα
1 ή δύο σκελίδες σκόρδο

εκτέλεση :
      Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει . Ψιλοτρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο multi . Μόλις βράσει το νερό βάζουμε τις φακές και τις αφήνουμε για 10 λεπτά . Πετάμε αυτό το νερό , ξεπλένουμε τις φακές . Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο . Προσθέτουμε τίς φακές και τις ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά να πάει παντού λάδι .  Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να θωρακίσουμε τις φακές και να μην ανοίξουν κατά το βρασμό  και γίνει λαπάς ! Τώρα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί όλα τα υπόλοιπα υλικά + 1 -2 ποτήρια νερό . Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να έχουν πιεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών .
      Αφήστε και λίγο ζουμί πάντως , μην τις στεγνώσετε τελείως καθώς οι φακές είναι σουποειδές φαγητό .  
Αφήνουμε για λίγο να σταθούν και σερβίρουμε ! Συνοδεύονται άριστα με σπιτικό ψωμάκι τις συνταγές θα βρείτε στην κατηγορία "ψωμάκια" και τυράκι φέτα ! Η νέα συνταγή για τα τελειότερα ψωμάκια που διατηρούνται για μέρες είναι εδώ!!




καλή όρεξη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου