Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

fish and chips!


        Σήμερα το μενού έχει μπακαλιάρακια σε κουρκούτι και πατατούλες σαν τηγανητές αλλά υγιεινές ! Η μικρή μας λάτρης του μπακαλιάρου ενθουσιάζεται κάθε φορά που το βλέπει στο τραπέζι μας ! Δεν μπορώ να πω οτι είναι εύκολο στην Αθήνα να βρείς πραγματικά φρέσκο ψάρι  , αλλά ο καλός μου έχει βρει ένα ψαράδικο στο Μενίδι που βρίσκει πάντα φοβερό ψάρι . Δεν ξέρεις ποτέ τι θα βρείς , αλλά ξέρεις οτι θα είναι φρέσκο ! Οπότε αξίζει η ταλαιπωρία του να πάει κανείς εκεί !
        Εμένα οι συναναστροφές μου με την κουζίνα ξεκίνησαν όταν γνώρισα τον άντρα μου , του οποίου το στομάχι κόντευε να ανατιναχτεί απο το έτοιμο φαγητό κάθε μέρα ! Έτσι λοιπόν συνάψαμε μια σχετική πρώτη γνωριμία με το μαγείρεμα που μας έμεινε αξέχαστη και εμένα και του κοτόπουλου που προσπάθησα να μαγειρέψω ! Το αποτέλεσμα ήταν να πετάξουμε το κοτόπουλο μαζί με το ταψί !Δεν κάνω πλάκα !Από τότε μέχρι σήμερα 5 χρόνια μετά γνωριστήκαμε λίγο καλύτερα με τα κοτόπουλα αλλά και τα ταψιά ! Αποφάσισα να μάθω ! Δεν μπορώ να πω οτι ξέρω να φτιάχνω πάρα πολλά φαγητά , πάντως αυτά που ξέρω τα φτιάχνω καλά !
        Πέρυσι έμαθα να φτιάχνω μπακαλιάρο τηγανητό ! Και τώρα μπορώ να πώ οτι τελειοποίησα το κουρκούτι ! Επειδή δεν έχω μεταχειριστεί παστό μπακαλιάρο αλλά μόνο φρέσκο , ρώτησα την γιαγιά και είπε οτι ο παστός πρέπει να ξαρμυριστεί πολύ καλά αλλάζοντας κάθε 3 ώρες το νερό για 12 -24 ώρες !
Μιας και τα κατάφερα θα μοιραστώ μαζί σας την συνταγή μου !

υλικά :
1 κιλό μπακαλιάρο
 πατάτες
αλάτι
ρήγανη

για το κουρκούτι κουρκούτι  νούμερο 1:
1,5 φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 φλυτζάνι του τσαγιού ανθρακούχο νερό ή μπύρα
1 αυγό
3 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
αλάτι , πιπέρι

για το κουρκούτι κουρκούτι νούμερο 2:
150 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150γρ κορν φλάουρ
λίγο αλάτι , πιπέρι
1 αυγό
2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

εκτέλεση

για τα κουρκούτια :
ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και καλύτουμε το μπόλ με μεμβράνη .

  
Το αφήνουμε να σταθεί για 20-30 λεπτά στο ψυγείο . Τώρα πάμε στο ψάρι όσο ξεκουράζεται το κουρκούτι !
  
για το ψάρι :

Πλένουμε το ψάρι μας πολύ καλά και αφαιρούμε λέπια και εντόσθια . Ιδανικά την κάνει ο ψαράς μας αυτή την δουλειά .


Κόβουμε ουρά και κεφάλι αλλά δεν τα πετάμε . Εάν τα  βράσουμε μαζί με λαχανικά έχουμε έναν άριστο ζωμό ψαριού πχ για ριζότο με θαλασσινά .
Με ένα τσιμπιδάκι -που το χρησιμοποιούμε μόνο για αυτή την δουλειά και όχι για τα φρύδια μας- αφαιρούμε τα αγκαθάκια που υπάρχουν τα μήκος της ράχης και της κοιλιάς του ψαριού . Επίσης με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα πτερύγια .


Κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον βουτάμε στο κουρκούτι .



Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπολικο λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε μέσα τα λουκουμαδάκια!
Τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά και τα βγάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το πολύ λάδι !


και τώρα οι πατάτες !
Πλένουμε . καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας ώς συνήθως σε  μπαστουνάκια . Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ κατά προτίμηση με λαδόκολλα . Τις ραντίζουμε με πολύ λίγο λάδι και τις αλατίζουμε ! Τις ανακατεύουμε καλά , να πάει το λάδι παντού και τις βάζουμε στο φούρνο στους 200 °C  για όση ώρα χρειαστεί ανάλογα με την ποικιλία της πατάτας !  Προσοχή την ρήγανη δεν την βάζω μαζί με τις πατάτες στο φούρνο αλλά αφού ψηθούν . Όταν τις σερβίρω δηλαδή , καθώς εάν την βάλω νωρίτερα θα πικρίσουν οι πατάτες !


Μια άλλη λύση που εμένα μου έλυσε τα χέρια είναι η φριτέζα που τηγανίζει με μια κουταλία λάδι . Εντάξει το αποτέλεσμα δεν είναι και ολόιδιο με του τηγανιού  αλλά είναι μια αξιοπρεπέστατη επιλογή . Αφήστε που δεν μυρίζει  όλο το σπίτι άσχημα και δεν υπάρχουν πιτσιλιές απο λάδι !



καλή επιτυχία!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου