Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Greek moussakas σε υγιεινή version!

  
       Από παιδί με το φαγητό είχα ένα θέμα . Τα περισσότερα φαγητά δεν τα πλησίαζα καν ! Εδώ και τρία χρόνια αποφάσισα να δοκιμάσω μουσακά . Ο οποίος μόνο επειδή είχε μελιτζάνα είχε αποκλειστεί από το σπίτι ! Τελικά μου άρεσε και μάλιστα πολύ ! Έτσι άρχισαν οι περιπέτειες μου με τον μουσακάαα... Και ενώ όλοι θεωρούν ότι είναι από τα δύσκολα φαγητά εμένα που δεν είμαι και ο Πέσκιας μου φάνηκε πολύ εύκολο ! Λίγο χρονοβόρο θα έλεγα αλλά εύκολο ! Και θα σας το αποδείξω αμέσως !Και μάλιστα το πιο εύκολο είναι η σπιτική μπεσαμέλ η οποία είναι απείρως πιο γευστική απο την προκάτ !
      Η τελική συνταγή είναι αυτή που παραθέτω και τελικά η πιο νόστιμη απ'όλα τα πειράματα που έκανα !

υλικά για το μεγάλο - βαθύ ταψί του φούρνου :
6  μεγάλες πατάτες
3 μεγάλες μελιτζάνες
800 γρ κιμά χοιρινό
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
2 μεγάλες πολύ ώριμες ντομάτες περασμένες από το multi
2 μεγάλα κρεμμύδια περασμένα από το multi
1 σκελίδα σκόρδο μαζί με τα κρεμμύδια περασμένο από το multi
αλάτι - πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1/4 κουταλάκι κανέλα σκόνη
ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο ή κρασί λευκό ξηρό
1,5 λίτρο γάλα πλήρες
6 κουταλιές βούτυρο
6 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
λίγο regato
200 γρ φέτα τριμμένη με ένα πιρούνι
λίγο μοσχοκάρυδο
 
 
εκτέλεση :
Η εκτέλεση του φαγητού χωρίζεται σε 4 μέρη ! Σας τα περιγράφω με σειρά τέτοια ώστε να εξοικονομήσετε περίπου τον μισό χρόνο .
 
1 . πατάτες
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες λίγο χοντρούτσικες . Ο χρόνος μειώνεται ακόμα πιο πολύ άν τις κόψουμε με "μαντολίνο" ή σε πολυμηχάνημα . Ραντίζουμε με πολύ λίγες σταγόνες λάδι το ταψί μας και τρίβουμε μέσα λίγο αλατοπίπερο . Στρώνουμε στο ταψί τις πατάτες την μία δίπλα στην άλλη ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο. Τρίβω μια ιδέα ακόμα αλάτι , ραντίζω με 2-3 κουταλιές λάδι και πασπαλίζω πολύ λίγη ρίγανη . Φούρνος . Ψήνω στους 250 °C για 35 λεπτά .
2. κιμάς
Βάζω σε μια κατσαρόλα το σκόρδο και το κρεμμύδι με λίγο νεράκι και λίγο λαδάκι και τα αφήνω να μαραθούν -δεν τα τσιγαρίζω γι' αυτό βάζω και λίγο νερό- . Προσθέτω τον κιμά και τον αφήνω να πάρει λίγο χρώμα . Ανακατεύω συχνά και μόλις δω μετά από 5-6 λεπτά ότι όλος ο κιμάς έχει πάρει χρώμα προσθέτω αλάτι , πιπέρι , ντομάτες , κανέλα , ούζο , ρίγανη και ελαιόλαδο κατά βούληση (εγώ βάζω περίπου μισό φλιτζάνι του τσαγιού) και το αφήνω 5-6 λεπτά . Προσθέτω 1 ποτήρι νερό και το αφήνω να βράσει . Το αφήνω να βράζει μέχρι να τραβήξει σχεδόν όλα του τα υγρά (περίπου 25 λεπτά). Τόσος είναι και ο χρόνος που θα χρειαστούν και οι μελιτζάνες .
3. μελιτζάνες
Επειδή οι μελιτζάνες που κυκλοφορούν στα μανάβικα και στα super market των πόλεων δεν είναι σαν ποικιλίες πικρές , δεν χρειάζεται να τις ξεπικρίσουμε . Εάν έχετε μελιτζάνες από μποστάνι ή ξέρετε οτι είναι πικρές τις κόβετε σε ροδέλες πάχους όσο το δάχτυλο σας και τις βάζετε σε ένα μπόλ με νερό και 1 κουταλία της σούπας αλάτι για 15 λεπτά . Τώρα είναι έτοιμες για ψήσιμο οπότε τις αραδιάζετε σε ένα ταψί ραντίζοντας με λαδάκι και πολύ πολύ λίγο αλατοπίπερο . Ψήνετε βάζοντας το ταψί στο φούρνο που έχουμε τις πατάτες για 20 λεπτά .
Αφού περάσουν τα 20 λεπτά τσεκάρουμε τον φούρνο και βλέπουμε οτι οι πατάτες , οι μελιτζάνες αλλά και ο κιμάς στην κατσαρόλα είναι έτοιμα !Οπότε προχωράμε στην μπεσαμέλ .
4. μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα βάζω το βούτυρο και το αφήνω να λιώσει . Προσθέτω το αλεύρι και με ένα σύρμα ανακατεύω για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα . Μόλις πάρει χρώμα αρχίζω να προσθέτω το γάλα -1 ποτήρι κάθε φορά- ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί όλο . Συνεχίζω προσθέτοντας το επόμενο ποτήρι . Ανακατεύω μέχρι να το πιει όλο και συνεχίζω την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το γάλα . Βράζω για 5-6 λεπτά ακόμα μέχρι να δώ να εμφανίζονται φουσκάλες που σκάνε σαν κρατήρες ηφαιστείου . Κατεβάζω από τον μάτι την κατσαρόλα προσθέτω αλάτι , πιπέρι , μοσχοκάρυδο , το regato και το αυγό . Ανακατεύω αμέσως με το σύρμα για να μην μου ψηθεί το αυγό . Αυτό το φοβερό είναι η μπεσαμέλ!
 
 
Συναρμολόγηση :
Παίρνω το ταψί με τις πατάτες και πάνω από τις πατάτες βάζω τις μελιτζάνες . Πάνω από τις μελιτζάνες στρώνω τον κιμά (εμένα πάντα μου περισσεύει κιμάς και τον κρατάω ή στην κατάψυξη ή σε ένα μπολ στο ψυγείο και τον χρησιμοποιώ μία άλλη μέρα βάζοντας τον πάνω από μακαρόνια) . Μετά τον κιμά βάζω διάσπαρτα τη φέτα και πάνω από την φέτα την μπεσαμέλ! Ολοκληρώνω με λίγο τριμμένο regato και ψήνω για 40 λεπτά στους 200 °C . Ή μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ και να κάνει κρούστα !

καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου