Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ντόνατς!


    Πριν λίγο καιρό βρήκα μια συνταγή για donuts την οποία αποφάσισα να ακολουθήσω . Το αποτέλεσμα αυτής ? Δράμα ! Έμοιαζαν με ντόνατς εξωτερικά , αλλά η υφή ήταν σαν κέικ ! Πάλευα να καταλάβω τί έκανα λάθος επί μέρες ψάχνοντας άλλες συνταγές και  συγκρίνοντας υλικά και μέθοδο κατέληξα σε 4-5 συνταγές που είχαν τις καλύτερες προϋποθέσεις!!Ξεκίνησα μία μία να τις κάνω και κατέγραφα ανάλογα με τα υλικά , το αποτέλεσμα ! 

     Εγώ ουσιαστικά  έψαχνα για συνταγή που να δίνει ντόνατς κοντά σε αυτά των duknin donuts αλλά φευ! Αλλάζαμε τις συνταγές σαν τα πουκάμισα! Τι ψητά , τι τηγανητά όλα τα δοκίμασα ! Βαρέθηκα να ζυμώνω! Έτσι  μια μέρα , σήμερα , ο καλός Θεούλης με λυπήθηκε και η σημερινή συνταγή είναι αυτό που έψαχνα καιρό ! Αφράτα και μαλακά ! Λίγο άγλυκα ώστε να εξισορροπείται η γλύκα με το γλάσσο ή με την ζάχαρη εξωτερικά ! Αλλά το κυριότερο , δεν είχαν την υφή κέικ !! Όσες δοκίμασαν να φτιάξουν ντόνατς ήρθε η ώρα να σταματήσουν να τυρρανιούνται !!


υλικά :
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (16 γρ)
70 γρ βούτυρο αγελάδος
100 γρ ζάχαρη
2 αυγά
1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι (6 γρ)
350 ml γάλα χλιαρό
60 ml νερό  ζεστό (στους 40 °C οχι πιο ζεστό γιατί καταστρέφεται η μαγιά !!)
800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

εκτέλεση :
Στο μπόλ του μίξερ βάζω το νερό και την μαγιά . Ανακατεύω ζωηρά να διαλυθεί . Το αφήνω για 5 λεπτά .

Προσθέτω γάλα , ζάχαρη , αλάτι , αυγά , βούτυρο και 2 κούπες από το αλεύρι . Ανακατεύω για λίγο μέχρι να διαλυθούν τα υλικά . Τώρα αρχίζω να προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι . Μισή κούπα κάθε φορά , περιμένω να ενσωματωθεί και ύστερα προσθέτω επόμενη δόση . Ζυμώνω με το χέρι ή το μίξερ για 4-5 λεπτά . Ζυμώστε μέχρι να είναι μια ζύμη λεία , ελαστική και να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπόλ . 

Λαδώστε ένα μπόλ , βάλτε μέσα την ζύμη , καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε την ζύμη να διπλασιαστεί ! Εμένα πήρε γύρω στα 45 λεπτά . Έβαλα το μπόλ στο φούρνο , τον άναψα στους 40 °C και άφησα μισάνοιχτη την πόρτα .


Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας , την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος λίγο λιγότερο από ένα δάχτυλο , σχεδόν 1 εκατοστό .


Επειδή διαπίστωσα ότι δεν είχα στρογγυλό κουπάτ  (!! ενώ έχω συμμαζέψει μέχρι και σχήμα καρότσι)  χρησιμοποίησα για τα μικρά ντόνατ το καπάκι του μικρού μπουκαλιού του νερού voss διαμέτρου 5,5cm  , για τα μεγάλα ένα ποτήρι διαμέτρου 9 cm . Και κάποια σε σχήμα αρκουδάκι . Για τα εσωτερικά δύο μύτες κορνέ , μία μεγάλη 3cm διάμετρο και μία μικρή 1,5cm διάμετρο . Τα πιο ωραία ήταν τα αρκουδάκια πάντως !



 Κόβω κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού λίγο μεγαλύτερα από το κάθε ντόνατ, τα λαδώνω και βάζω σε κάθε ένα από ένα ντόνατ να φουσκώσει . Περίπου 20 λεπτά .


Σε μία κατσαρόλα βάζω μπόλικο λάδι και το θερμαίνω μέχρι τους 175 °C και τηγανίζω τα ντόνατ για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά . Χρησιμοποιήστε κάποιο σπορέλαιο καθώς είναι πιο άγευστα και δεν θα αλλοιωθεί η γεύση του ντόνατ σας . Εγώ εδώ χρησιμοποίησα ηλιέλαιο , αλλά εξίσου καλά για τηγάνισμα ζύμης είναι το αραβοσιτέλαιο ή το λάδι κανόλα (canola oil) . To ελαιόλαδο θα βαρύνει την ζύμη σας και θα τραβήξει πιο πολύ λάδι .


Βάζετε πάνω από το βαθύ ταψί του φούρνου , την σχάρα και έτσι έχω ένα πρώτης τάξης cooling rack οπότε δεν χρειάζεται να συμμαζέψουμε και τέτοιο! Τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας να κρυώσουν .  Δοκιμάστε τα αφού μείνουν περίπου μία ώρα !  

Για τη διακόσμηση !

με σοκολάτα :
 Λιώστε σε μπαίν μαρί , 60 ml κρέμα γάλακτος και 70 γρ. σοκολάτα bitter . Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και πρίν βράσει την αποσύρουμε απο το μάτι . Σε ένα μπόλ βάζουμε τεμαχισμένη την σοκολάτα και από πάνω ρίχνουμε την ζεστή κρέμα γάλακτος . Ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα , αφήνουμε λίγο να κρυώσει . Βουτάμε τα ντόνατς και διακοσμούμε με τρούφες χρωματιστές ή αμύγδαλο τριμμένο στο multi .


με γλάσσο :
75 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
8 γρ. βανίλια
40 γρ. νερό ζεστό

Θερμαίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά να λιώσει . Προσθέτω την ζάχαρη και την βανίλια ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν . Αποσύρω απο το μάτι και προσθέτω όσο νερό χρειαστεί εάν χρειαστεί ανάλογα πόσο αραιό θέλω το γλάσσο . Δεν πρέπει να είναι νερουλό !


με ζάχαρη :
Ή βουτάω τα ντόνατ ζεστά σε ένα μπόλ που έχω βάλει μπόλικη ζάχαρη ή  φτιάχνω το γλάσσο που προαναφέραμε με αρκετό νερό ώστε να γίνει πολύ πολύ αραιό . Βουτάω το ντόνατ στο γλάσσο πρώτα και ύστερα στο μπόλ με την ζάχαρη . Επιλέξτε καλύτερα ψιλή ζάχαρη (όχι άχνη , ψιλή την ζητάμε ή caster sugar) .



καλή επιτυχία!

1 σχόλιο: