Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

φασολάδα old fashion !


      Μερικά φαγητά είναι ιδιαίτερα παρεξηγημένα ! Ένα εξ αυτών και η φασολάδα ! Επειδή μας έχει φάει το gourmet και η κάθε λογής εκκεντρική βλακεία ξεχάσαμε τα παραδοσιακά μας φαγητά ! Δεν λέω μερικές φορές τα φασόλια ειδικά , έχουν τις ηχηρές και μυρωδάτες παρενέργειες τους αλλά τελικά και αυτό λύνεται με τον σωστό τρόπο μαγειρέματος ! Είναι μια τροφή ιδιαίτερα χορταστική αλλά και θρεπτική !    
      Η ωραιότερη φασολάδα ever είναι αυτή που έφτιαχνε η προγιαγιά μου στο τζάκι της ! Τα ίδια ακριβώς υλικά -αλλά από τον κήπο της- έβαζε αλλά η γεύση του φαγητού που έχει ψηθεί σε ξύλα είναι ασύγκριτη.... Όσοι έχετε τζάκι μπορείτε να κάνετε την φασολάδα σας εκεί ! Βράστε πρώτα τα φασόλια στο μάτι της κουζίνας να μαλακώσουν και μετά βάλτε την στο τζάκι με τα μυρωδικά κτλ κτλ ...
       Στο εξωτερικό εδώ και δύο χρόνια έχει ξεκινήσει μια τάση η οποία θέλει την επιστροφή σε πιο απλά φαγητά πιο καθημερινά , η οποία έχει αρχίσει να παραγκωνίζει την μοριακή κουζίνα με τους αφρούς και τα άζωτα ! Και επειδή το θέμα για κάποιες hip κυρίες είναι η παρουσίαση και η ονομασία, μετονομάστε την σε "σούπα από λευκές χάντρες με αρωματικά χόρτα" ... Το λύσαμε και αυτό ...πάμε τώρα να την φτιάξουμε ! Να θυμάστε πάντα να βάζετε τα φασόλια σας από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μεγάλο μπόλ με μπόλικο νερό για να φουσκώσουν

προετοιμασία :
Υπολογίζουμε την ποσότητα ως εξής : 1 φλιτζάνι ωμά φασόλια για κάθε άτομο .
Βάζουμε τα φασόλια μας σε ένα σουρωτήρι μεγάλο , πετάμε τα χαλασμένα και πλένουμε πολύ καλά τα υπόλοιπα με άφθονο νεράκι -αν έχετε και φίλτρο στην βρύση σας ακόμα καλύτερα - . Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπόλ βάζουμε τα φασόλια . Η ποσότητα δεν πρέπει να ξεπερνά την μέση του μπόλ καθώς υπολογίστε πως θα φουσκώσουν και θα διπλασιαστούν ! Καλύπτουμε τα φασόλια με άφθονο νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 12-15 ώρες . Όσα επιπλέουν την επόμενη μέρα στον νερό τα πετάμε .
Κάποιες νοικοκυρές βάζουν και λίγη μαγειρική σόδα κατά το φούσκωμα . Ο αντίλογος όμως λέει πως η σόδα , ναι μεν κάνει πιο εύκολο και γρήγορο τον βρασμό αλλά καταστρέφει την βιταμίνη Β1 . Γενικά ο κανόνας λέει ότι δεν ανακατεύουμε διαφορετικά είδη και σοδειές διαφορετικών χρονολογιών . Τα φασόλια εάν δεν βράσουν/μαλακώσουν μέσα στην πρώτη 1,5 ώρα δεν πρόκειται να βράσουν ποτέ !!! Το αλάτι καλό είναι να μπαίνει στο τέλος καθώς ξεφλουδίζει τα φασόλια αλλά και δεν τα αφήνει να μαλακώσουν όπως και η ντομάτα !!

υλικά : 
1 κιλό φασόλια
4-5 καρότα κομμένα σε φέτες
μία χούφτα φύλλα σέλινο
3 ντομάτες πολύ ώριμες ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ιδανικά αγουρέλαιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι χοντρό θαλασσινό
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
κανέλα στην μύτη του κουταλιού του γλυκού!

 εκτέλεση :
      Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια και τα βράζουμε για 10 λεπτά . Πετάμε το νερό και ξαναβάζουμε τα φασόλια μαζί με το κρεμμύδι , το σκόρδο και το σέλινο με καθαρό νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 45 λεπτά) .


     Όταν δούμε ότι έχουν αρχίσει να μαλακώνουν βάζω και το καρότο για να ετοιμαστούν ταυτόχρονα . Τώρα προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά . Τα αφήνω περίπου μισή ώρα ακόμα σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσει η φασολάδα μας και να είναι καλά βρασμένα τα φασόλια !
*Ο χρόνος βρασίματος διαφέρει από κουζίνα σε κουζίνα και από φασόλι σε φασόλι οπότε μην κολλήσετε στους δικούς μου χρόνους . Επίσης εάν έχετε χύτρα οι χρόνοι μειώνονται δραστικά ! Πολλοί αγαπούν να βάζουν κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ή/και λουκάνικο χωριάτικο !

Συνοδεύστε το φαγητάκι σας με τυράκι φετούλα και με φρέσκο ζεστό ψωμάκι δικής σας παραγωγής ... Συνταγή για ψωμάκι θα βρείτε εδώ!

καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου