Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ανοίγω φύκι για sushi...


     To sushi ή το λατρεύεις ή το μισείς ! ενδιάμεση κατάσταση δεν υπάρχει ! εγώ το αγαπώ , ο καλός μου πάλι όχι ! Οπότε , το φτιάχνω μόνο όταν λείπει σε ταξίδι προκειμένου να μην τον αφήσω νηστικό! Είχα κάνει βέβαια και την απόπειρα μου να του το ταΐσω μια φορά , αλλά δεν... Και μην φανταστείτε ωμά ψάρια και τέτοια , λαχανικά και βρασμένες γαρίδες είχα βάλει . Έτσι το πήρα απόφαση ότι αυτό το εδεσματάκι η κουζίνα μας θα το βλέπει σπάνια . Δεν διαθέτω και την μαεστρία του nobu matsuhisa αλλά κατά γενική ομολογία σωστά το διαπράττω το έγκλημα ..Και μιας και έχουμε πιάσει τα παραδοσιακά εδέσματα πχ φασολάδα είπα να βάλω ένα ακόμα...παραδοσιακό της Γιαπωνεζιιιιιιιίας.....Σας παραθέτω την πιο απλή εκδοχή του οπότε εξελίξτε την εσείς κατά βούληση ..

τι θα χρειαστούμε:

* ένα πακετάκι φύκια (συνήθως περιέχουν και το bamboo για το τύλιγμα εάν δεν περιέχει μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα και κοστίζει περίπου 1,5 ευρώ)

* 1 κούπα άβραστο λευκό ή brown ρύζι για sushi (κοντόκκοκο ρύζι)

* 3 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού ή στην ανάγκη μηλόξυδο

* 3 κουταλιές wasabi ανακατεμένο με 2 κουταλιές μαγιονέζα ή 1 κουταλιά μαγιονέζα

*  soy sause για το σερβίρισμα 

* υλικά για γέμιση της αρεσκείας μας (συνήθως ,αβοκάντο , καρότο ,αγγούρι ,γαρίδες ,κοτόπουλο ή οτι άλλο θέλετε ! εσείς θα το φάτε άλλωστε..)

εκτέλεση :

     Αρχικά ετοιμάζουμε το ρύζι : Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το πλένουμε πολύ καλά μέχρι να βγεί διάφανο το νερό .
      Σε μια κατσαρόλα ρηχή και φαρδιά βάζουμε το ρύζι και 1+ 1/2 κούπας νερό . Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση και μόλις φτάσουν σε σημείο βρασμού χαμηλώνω την ένταση της κουζίνας στο πολύ χαμηλό . Σκεπάζω με το κατάκι την κατσαρόλα και αφήνω να βράσει για 12-14 λεπτά ή όσο χρειαστεί το δικό σας .  Το ρύζι μην σας τρομάξει , θα είναι κολλώδες όταν βράσει . Όταν τελειώσει το βράσιμο το α΄φηνω μακρυά από το μάτι για άλλα 10 λεπτά σκεπασμένο . Μόλις ετοιμαστεί προσθέτω το ξύδι και ανακατεύω σαν να θέλω να το αφρατέψω .

     Ενώ βράζει το ρύζι εμείς προετοιμάζουμε την γέμιση . Κόβουμε ζουλιέν τα λαχανικά μας . Προσοχή όμως στο αγγούρι !! Καθαρίζουμε το αγγούρι ως συνήθως και κόβουμε σε μπαστουνάκια αφαιρώντας το εξωτερικό μέρος εκεί που είναι τα σποράκια . Βράζουμε γαρίδες ή κοτόπουλο ή ψάρι κτλ

    Τώρα τοποθετούμε στον πάγκο μας το bamboo και πάνω σε αυτό ένα φύλλο από φύκια . Το φύλλο έχει δύο όψεις . Μια η οποία είναι γυαλιστερή και μια μάτ . Η γυαλιστερή όψη πάει κάτω . Εμείς βλέπουμε την μάτ . Καλύπτουμε την επιφάνεια με ρύζι αφήνοντας χωρίς ρύζι στην "απέναντι" μας πλευρά μια οριζόντια λωρίδα περίπου 2 εκατοστά όπως φαίνεται και στην  εικόνα .


     Στην πλευρά που βρίσκεται πιο κοντά σε εσάς κάνετε μια οριζόντια γραμμή  με την γέμιση αλλά όχι τελείως στην άκρη . Εάν θέλουμε βάζουμε και ελάχιστο wasabi πάστα καθώς είναι ιδιαίτερα καυτερή .

    Τώρα αρχίζουμε να ρολάρουμε το φύκι με την βοήθεια του bamboo για να γίνει σφιχτό . Ξεκινάμε από τη πλευρά που βρίσκεται πιο κοντά σε εμάς και ρολάρουμε συγκρατώντας με τα δάχτυλα μας την γέμιση . Μόλις φτάσουμε στο σημείο της κενής λωρίδας την βρέχουμε με λίγο νερό με τα δάχτυλα μας για να κολλήσει σωστά .


Για το τύλιγμα παραθέτω video γιατί εκεί είναι η όλη η δυσκολία !


     Αφού φτιάξουμε το ρολό , το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά γιατί είπαμε δεν είμαστε και ο Nobu  ώστε να το τεμαχίσουμε ιδανικά ...και το κόβουμε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι το οποίο έχουμε βουτήξει σε νερό . Όλη η επιφάνεια να είναι καλά βρεγμένη γιατί θα μας βοηθήσει στο κόψιμο .
     Το ρολό θα μας δώσει περίπου 6-8 κομμάτια ανάλογα με το πάχος που επιλέξαμε ! Το ρύζι αυτό μας φτάνει για 3 ρολά!


Σερβίρουμε με soy sause   !!  "Sugoku oishii desu!"  που λένε και οι Japanese!!




3 σχόλια:

  1. γεια σου , μου αρεσε πολυ το blog σου σ' ευχαριστω για τις πλιροφοριες , επειδη ομως ειμαι χαλια στο μαγείρεμα για αυτο δεν ασχολουμε κιολας δεν γνωριζω και πολυ απ ο ριζια , το κοντόκοκκο ρύζι μπορω να το βρω παντου στα σουπερ μαρκετ η μονο σε δελικατεσσεν και σε μαγαζια που εχει ασιατικα ειδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γεια σου! καλως μας βρήκες ! Μεχρι πριν 5 χρόνια δενν μπορουσα να βράσω ούτε αυγό να φανταστείς ! Όλα ειναι θεμα εξασκησης τελικα ! Λοιπόν το ρύζι το βρίσκεις στα περισσότερα σούπερ μάρκετ . Αν ζητήσεις ρύζι για σούσι υπαρχει και ειδικό . Στα περισσότερα σούπερ μαρκετ υπάρχει στάντ με ασιατικά προϊόντα . Αν όμως στο δικό σου δεν βρείς χρησιμοποίησε ρυζι ασπρο για πιλάφι σπυρωτο , το οποίο ειναι συνήθως κοντοκοκκο! :) καλή σου επιτυχία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή