Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Τέλεια φυσικά βαμμένα αυγά !


         Το βάψιμο το αυγών κάθε χρόνο είναι must ! Το κακό είναι βέβαια ότι θα πρέπει να καθαριστεί και το χάος μετά ! Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε φυσικές μεθόδους και να αποφύγετε τα χημικά φακελάκια ... Εάν θέλετε να βάψετε αυγά σε σκούρο κόκκινο , μπλέ κτλ δεν σας προβληματίζει το αρχικό χρώμα του αυγού . Εάν θέλετε όμως να κάνετε κατασκευές ή να τα βάψετε σε παστέλ χρώματα , προτιμήστε λευκά αυγά .
         Υπάρχουν χημικοί και φυσικοί τρόποι να βάψετε τα αυγά σας . Ο χημικός τρόπος είναι οι βαφές αυγών που κυκλοφορούν στο εμπόριο . Ο φυσικός τρόπος -σαφώς προτιμότερος- είναι αυτός κατά τον οποίο χρησιμοποιούμε λαχανικά , φρούτα ή μπαχαρικά . Τα φρούτα/λαχανικά συνήθως τα βράζουμε τεμαχισμένα προκειμένου να βγάλουν το χρώμα τους , μέσα στο οποίο θα βάψουμε τα αυγά .
        Έτσι λοιπόν χρησιμοποιούμε το παντζάρι για αποχρώσεις του ροζ/φούξια/ κόκκινου . Το μπαχαρικό κουρκουμάς για κίτρινο χρώμα . Φύλλα από κρεμμύδι για πορτοκαλοκαφετί χρώμα . Κόκκινο λάχανο για μώβ ή μπλέ χρώμα . Σαφράν για πορτοκαλί χρώμα . Πάντα σε όλες τις αυτοσχέδιες βαφές χρησιμοποιούμε ξύδι . Καλύτερα λευκό , καθώς το κόκκινο μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα του χρώματος .
       Η θερμοκρασία του αυγού παίζει ρόλο καθώς εάν βγάλετε ένα αυγό από το ψυγείο και το βάλετε να βράσει , είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει σπασμένο...οπότε βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο και αφήστε τα μισή ώρα στον πάγκο  . Γενικά καλό είναι να ξέρουμε ότι τα αυγά που βάφονται με φυσικό τρόπο βγάζουν πιο απαλά χρώματα από την βαφή σε φακελάκι -το λέω για να μην απογοητευτείτε- .   
       Το μεγάλο μυστικό για αρτιμελή αυγά είναι να φτάσει το νερό στο οποίο είναι τοποθετημένα , σε θερμοκρασία βρασμού και αμέσως να χαμηλώσουμε την ένταση και να τα αφήσουμε να σιγοβράσουν ! Τα αυγά σας ΠΡΕΠΕΙ να τα πλύνετε πολύ καλά πριν το βάψιμο ,ειδικά με φυτικά μέσα , καθώς η λιπαρότητα της εξωτερικής τους στοιβάδας θα τα κάνει να αργήσουν πολύ περισσότερο να απορροφήσουν το χρώμα !
        Επίσης πάντα είναι ένα θέμα το πώς θα στεγνώσουμε τα αυγά χωρίς να γίνει κηλίδα στο χρώμα . Η λύση είναι παρακάτω :  ένα κομμάτι φελιζόλ και πολλές καρφίτσες !

Στα χρώματα τώρα ...

Η κάθε δόση είναι για 6-7 αυγά .

για κίτρινα αυγά :
θα χρειαστούμε κουρκουμά !
βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 6 κουταλιές της σούπας κουρκουμά και 10 κουταλιές ξύδι και όσο νεράκι χρειαστεί για να καλύψει τα αυγά . Αρχικά βράζουμε το νερό με τον κουρκουμά και το ξύδι για περίπου μισή ώρα . Το σουρώνουμε με την χρήση ενός φίλτρου καφετιέρας και τοποθετούμε μέσα τα αυγά προσθέτουμε μία κουταλιά ξύδι ακόμα . Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση . Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλετε το χρώμα .  Αναλόγως αυξάνετε ή μειώνετε τις κουταλιές του κουρκουμά .

για κόκκινα αυγά :
θα χρειαστούμε  παντζάρια !
θα χρειαστείτε 5-6 παντζάρια (μόνο το μέρος που είναι στη γή όχι την πρασινάδα ) , 10 κουταλιές ξύδι και νερό όσο να καλύψει τα αυγά . Κόψτε ή καλύτερα ψιλοκόψτε με μαχαίρι ή στο multi τα παντζάρια , βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με το ξύδι και το νερό και αφήστε τα να βράσουν για μισή ώρα . Σουρώστε τα όπως παραπάνω και τοποθετήστε στο καθαρό διάλυμα τα αυγά . Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση . Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλετε το χρώμα . Αναλόγως αυξάνετε ή μειώνετε την ποσότητα του παντζαριού  .

για μπλέ - μώβ αυγά :
θα χρειαστούμε κόκκινο λάχανο !
περίπου ένα λάχανο μεσαίου μεγέθους αλλά με όσο πιο έντονο χρώμα βρούμε  , 1 φλυτζανάκι ξύδι και νερό όσο να καλύψει το λάχανο . Ψιλοκόβουμε το λάχανο όσο πιο πολύ μπορούμε . Στο μπόλ του πολυμίξερ με την λεπίδα κοψίματος μπορεί να γίνει τέλειο . Το βάζουμε στην κατσαρόλα με το ξύδι και το νερό να βράσει για μισή ώρα . Σουρώνετε και κρατάτε το καθαρό διάλυμα . Βάζετε τα αυγά στο διάλυμα .  Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση .  Θα σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά . Κλείνουμε τελείως το μάτι της κουζίνας και μένουν τα αυγά μέσα στο διάλυμα για τις επόμενες 2-3 ώρες ανάλογα πόσο έντονο χρώμα θέλετε .

για ροζ αυγά :
θα χρειαστούμε παντζάρια !
θα χρειαστείτε 4 παντζάρια (μόνο το μέρος που είναι στη γή όχι την πρασινάδα ) , 10 κουταλιές ξύδι και νερό όσο να καλύψει τα αυγά . Κόψτε ή καλύτερα ψιλοκόψτε με μαχαίρι ή στο multi τα παντζάρια , βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με το ξύδι και το νερό και αφήστε τα να βράσουν για μισή ώρα . Σουρώστε τα όπως παραπάνω και τοποθετήστε στο καθαρό διάλυμα τα αυγά . Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση . Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 5-6 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο  θέλετε το χρώμα .  Τα αφήνουμε μέσα στο διάλυμα μετά τον βρασμό για  όσο χρειαστοούν προκειμένου να πάρουν το χρώμα που θέλουμε .

για πράσινα αυγά :
θα χρειαστούμε  σπανάκι !
θα χρειαστείτε 2 κιλά σπανάκι (+εάν έχετε τα φύλλα απο τα παντζάρια ) , 10 κουταλιές ξύδι και νερό όσο να καλύψει τα αυγά . Κόψτε ή καλύτερα ψιλοκόψτε με μαχαίρι ή στο multi τις πρασινάδες  , βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με το ξύδι και το νερό και αφήστε τα να βράσουν για μισή ώρα . Σουρώστε τα όπως παραπάνω και τοποθετήστε στο καθαρό διάλυμα τα αυγά . Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση . Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο θέλετε το χρώμα .   Εάν θέλετε περισσότερο χρώμα αφήστε τα μετά τον χρόνο βρασμού για 3-6 ώρες στο διάλυμα !

για καφετί αυγά :
θα χρειαστούμε φλούδες ξερών κρεμμυδιών !
θέλουμε τις φλούδες από 8-9 μεγάλα κρεμμύδια , 10 κουταλιές ξύδι και νερό όσο να τα καλύπτει . Ζητήστε από τον μανάβη σας να σας δώσει φλούδες ή από τον υπάλληλο του μανάβικου
Στο θέμα μας όμως , με τα φλούδια , το ξύδι και το νερό κάνουμε ένα διάλυμα βράζοντας τα .Τα σουρώνουμε και βράζουμε τα αυγά σε αυτό το διάλυμα για περίπου 15 λεπτά .

Γυάλισμα !
Το γυάλισμα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε λάδι για φαγητό αλλά θεϊκό αποτέλεσμα δίνει το baby oil ! Ω ναι!!  Σε ένα βαμβακάκι βάζουμε μερικές σταγόνες από όποιο λάδι επιλέξουμε και περνάμε απαλά , χωρίς να τρίβουμε έντονα , τα αυγά . Τα βάζετε στο αυτοσχέδιο stand και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά !!

καλό Πάσχα!

3 σχόλια:

  1. Σιγα.. μην βαφονται ετσι αβγα. Δοκιμασα με παντζαρια και με τις οδηγιες σας και.. θα παω να παρω μια βαφη Ανατολη, μιας και ειναι ακομη ασπρα. Μια με μουτζωνω γιατι το πιστεψα, μου χαλασε ολη η μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με κουρκουμα παντως πετυχαν που εκανα μολις....τελεια και φυσικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις τα δοκίμασα! Ο κουρκουμάς έχει πολύ ωραίο αποτέλεσμα, όπως και το κόκκινο λάχανο, απλά στη δεύφερη περίπτωση χρειάστηκε αρκετή ώρα για να βάψει το αυγό! Ευχαριστώ πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή