Τρίτη 29 Μαΐου 2012

breadsticks!


Το Σάββατο ο καλός μου είχε γενέθλια και έγινε 37 Μαΐων ! Έτσι λοιπόν θα ερχόταν η ξαδέλφη του η Εβίτα με τον ξάδερφο του τον Μιχάλη απο Θεσσαλονίκη για το πάρτυ του! Είπα να τους περιποιηθώ και να φτιάξω σπιτικό ψωμάκι για το πρωινό...
 Δεν μπορώ να καταλάβω τι στο καλό έγινε και ξυπνώντας το πρωί και ενώ περίμενα  να  δω μια αφράτη αφράτη φουσκωμένη ζύμη , αντίκρισα το ίδιο ζυμάρι που έβαλα το βράδυ ... Σοκ! Το κοιτάω δεξιά , το κοιτάω αριστερά.....τίποτα ...φλάτ η ζύμη! Μάλλον έκαψα την μαγιά με την θερμοκρασία του νερού ! Με βαριά καρδιά την βάζω στην άκρη και φτιάχνω νέα ! Το μπόλ παρέμεινε εκεί το Σάββατο και την Κυριακή  γιατί λυπήθηκα να πετάξω τόσο ζυμάρι...
Ξαφνικά την Δευτέρα το πρωί άρχισε να φουσκώνει...όχι πολύ αλλά λίγο....πέταξε και η Εβίτα την ιδέα να κάνουμε την ζύμη κριτσίνια οπότε λέω ας δοκιμάσουμε! αρχίζω να τα πλάθω στην αρχή πολύ λεπτά όσο είναι τα κριτσίνια ψήνω τα πρώτα ...Συμπαθητικά! Ένα από όλα είχε γίνει πιο παχύ και ήταν σαν ψωμάκι το εσωτερικό του! Ξεκινάω το επόμενο ταψί , πλάθοντας τα πιο χοντρά (πάχος 1,5-2 δάχτυλα) ! Τα λάδωσα από πάνω και  σε κάποια έβαλα ρίγανη , σε κάποια παπαρουνόσπορο , σε κάποια χοντροτριμμενο ροζ αλάτι Ιμαλαΐων , σε κάποια μοσχοκάρυδο .  Τα έψησα 10 λεπτά ! Έγιναν υπέροχα ! Αν τα κάνουμε πιο λεπτά και ψηθούν στους 100 για πιο πολύ ώρα , τότε γίνονται σαν κριτσίνια !
υλικά
η ζύμη βγάζει 25 κομμάτια των 30 εκατοστών

5 κούπες αλεύρι σκληρό
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτή  κουταλιά αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά ηλιέλαιο
1 κουταλιά (σχεδόν 1 φακελάκι) μαγιά ξηρή
2,5 κούπες νερό

εκτέλεση
Σε ένα μπόλ βάζω το νερό την μαγιά , ανακατεύω να διαλυθεί και αφήνω μέχρι να συγκεντρώσω τα υπόλοιπα υλικά . Προσθέτω την ζάχαρη , το αλάτι ,  το αλεύρι και το ηλιέλαιο . Αρχίζω να ζυμώνω ... Ζυμώνω καλά! Περίπου για 10 λεπτά! Η ζύμη μου πρέπει να είναι σκληρή και σφιχτή !! Οπότε το ζύμωμα είναι ζόρικο ! Θα  σφίξουν τα μπρατσάκια !!

Την αφήνω μισή ώρα και αρχίζω να πλάθω τα κορδόνια . Τα τοποθετώ σε ταψί στο οποίο έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί , τα λαδώνω πασπαλίζω με μυρωδικά  . Μερικά αφήστε τα σκέτα ! Κατά σειρά απο κάτω είναι πασπαλισμένα :
1 αλάτι Ιμαλαΐων ροζ
2,3 παπαρουνόσπορο
4,5 ρίγανη
6 μοσχοκάρυδο
7 σκέτο  
 Ψήνω στους 170 °C για 10 λεπτά !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου