Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

πίτες για σουβλάκι !


        Πριν 2-3 μέρες βραδάκι κάτι μου είπε ο καλός μου και με φούντωσε ! Για να μην συνεχίσω και αρπαχτούμε πήγα στην κουζίνα και για να εκτονωθώ άρχισα να τακτοποιώ τα μπόλ ! Έτσι πάνω στη σύγχυση μου βρέθηκα με ένα μπόλ ανά χείρας και ένα φακελάκι μαγιά ! Μηχανικά ξεκίνησα να φτιάχνω ένα ζυμαράκι . Μαγιά , αλεύρι , αλάτι και νερό χλιαρό! Αυτά ήταν τα υλικά που χρησιμοποίησα . Τίποτα φοβερό και τρομερό .
       Όταν λοιπόν ζύμωσα το ζυμαράκι και το έβαλα σε ένα μπολ να ξεκουραστεί λίγο , δεν είχα καμία απολύτως ιδέα τι θα το κάνω . Μετα απο 20 λεπτά , ξεσκεπάζω το μπόλ μου και είπα να δοκιμάσω να ανοίξω μικρά δισκάκια ζύμης για να γίνουν σαν πιτούλες . Το ψήσιμο έγινε σε τηγάνι .    
       Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι ή αν δεν θέλετε μην βάλετε . Οι αλάδωτες έγιναν εξίσου νόστιμες με  τις λαδωμένες .  Χρειάστηκαν 1 λεπτό τηγάνισμα η κάθε μια , οπότε είναι και πολύ γρήγορες ! Μπορείτε όταν τις ετοιμάσετε να χρησιμοποιήσετε όσες θέλετε και τις υπόλοιπες να τις βάλετε στο ψυγείο για 3-4 μέρες ή στην κατάψυξη για αρκετό καιρό !
      Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και σαν βάσεις για πίτσα ή αν τα κάντε μικρά σαν μπλινίς (καλύτερα τα αλάδωτα ) κοινώς βάσεις για καναπεδάκια ! Εάν τις κάνετε αλάδωτες και πολύ λεπτές είναι σαν τορτίγιες ! μπορείτε να τις γεμίσετε με διάφορα υλικά και να αποτελέσουν ένα γρήγορο και νόστιμο tortilla wrap !
    Εάν βάλετε και 2-3 κουταλιές ζάχαρη θα γίνουν γλυκιές οπότε θα χρησιμοποιούνται και στις γλυκιές παρασκευές σας !

υλικά ! (για 8-10 πίτες )
1 φακελάκι μαγιά στιγμής
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1κουταλάκι αλάτι
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε την μαγιά το αλεύρι .  Διαλύω το αλάτι στο νερό . Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη η οποία δεν θα κολλά στα χέρια και θα έχει υφή και αίσθηση σαν το δέρμα μας . Το νερό ενδέχεται να μην το χρησιμοποιήσετε όλο . Μπορεί όμως να το χρειαστείτε  όλο και να προσθέσετε και λίγο ακόμα  . Αυτό εξαρτάται από το αλεύρι σας .
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μπόλ και βάζουμε το ζυμαράκι . Αφήνουμε περίπου μισή ώρα .
Στη συνέχεια κόβουμε μπαλίτσες ζύμης , λίγο μεγαλύτερες από το μπαλάκι του γκόλφ . Ανοίγουμε με τον πλάστη τα ζυμαράκια όσο λεπτά θέλουμε και στο μέγεθος που θέλουμε . Γύρω στα 15-20 εκατοστά είναι οκ!
Να ξέρετε ότι δεν απλώνουν στο τηγάνι , μόνο που φουσκώνουν λίγο .

Ζεσταίνω λάδι σε ένα τηγάνι και βάζω την πιτούλα μέσα . Την γυρνάω και από τις δύο πλευρές να ψηθεί ! Και έτοιμη ! Δεν τηγανίζουμε πάνω από 1 λεπτό την κάθε μιά , αλλιώς θα γίνουν κάρβουνο !
Et voilà!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου