Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

επιστρέψαμεεε..

Τις τελευταίες μέρες ξερω εξαφανίστηκα ... Είμαι ακόμα εκτός Αθηνών , στον εξωτικό Βουβοπόταμο Πρεβέζης !! Απο Δευτέρα επιστρέφουμε Αθήνα οπότε και θα αναρτήσω τις Πασχαλινές μαγειρκές μας περιπέτειες  .. Χρόνια Πολλά σε όλους !

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ζυμαρόπιτα ή αλευρόπιτα ή κουρκουτόπιτα !

    Το μεγαλύτερο μέρος των καλοκαιρινών μου διακοπών σαν παιδί το περνούσα στο χωριό της μαμάς μου , στις πηγές του ποταμού Αχέροντα . Τον ιστορικό και εξωτικό μη σας πω .. Βουβοπόταμο ...Δεν θέλω γέλωτες μέχρι και οι χάρτες μας έχουν πια...
    Θυμάμαι να παίρνουμε μαζί μας ψυγειάκι με φρούτα και πιτούλες και να μένουμε από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα στην θάλασσα με την θεία μου την Γιώτα (η οποία κάνει θεϊκή πορτοκαλόπιτα..) , την αδελφή μου , τον ξάδελφο μου τον Γιώργο και όποιον άλλο είχε κατά καιρούς την διάθεση να μας ακολουθήσει !

     Η γιαγιά ξυπνούσε σχετικά νωρίς και μας ετοίμαζε διάφορα με hit τα τυροπιτάκια , τις τηγανίτες (γλυκές και αλμυρές) και την ζυμαρόπιτα .
Αυτή λοιπόν την συνταγή θα σας μεταφέρω σήμερα...λίγη γεύση από τα παιδικά μου καλοκαίρια !

Ζυμαρόπιτα γιαγιάς ..

500γρ αλεύρι
500 ml νερό
αλάτι
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1-2 αυγά
150gr τυράκι φέτα χοντροτριμμένη
μπέικον σε κομματάκια (δική μου προσθήκη η οποία ταίριαξε  κατά τα λεγόμενα του καλού μου)
ελαιόλαδο

Λαδώστε ή βουτυρώστε πολύ καλά το ταψί σας . Προτιμήστε ταψί αλουμινίου έχει διαφορά μεγάλη η γεύση του φαγητού σε σχέση με ένα pyrex .

Σε ένα μπόλ αναμίξτε αλεύρι αλάτι κρεμμύδι αυγά και σιγά σιγά προσθέστε το νερό . Θέλετε να φτιάξετε ένα χυλό  που να μην είναι υδαρός αλλά να μην είναι και ζυμάρι . Ένα πηχτό χυλό απλά .
Αδειάζετε με προσοχή το χυλό στο ταψί σας και πασπαλίζετε την φέτα και το μπέικον . Ανακατέψτε κατά τόπους για να μπεί φέτα και μέσα στο χυλό σας . Προσθέστε λίγες σταγόνες  ελαιόλαδο από πάνω και ψήστε στους 180 °C μέχρι να ροδίσει από πάνω .


καλή σας όρεξη ...

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

υπέροχα τσουρέκια με χιλιάδες κλωστές......!


      Τι δράμα και αυτό ? Να παιδεύεσαι , να χτυπιέσαι , να γίνονται τα χέρια σου κουλά και να μην έχει το άτιμο κλωστές ! Δυο χρόνια παιδευόμουν με τα ζυμάρια για τσουρέκι . Το τι ποσότητες πετάξαμε δεν λέγεται ...Κάθε τρείς και λίγο έκαναν τσιμπούσι τα αδέσποτα και τα πετούμενα της Κηφισιάς !
      Μια μέρα -τι μέρα μαύρα μεσάνυχτα ήταν- έπεσα πάνω στο άρθρο της Royal Coconut και είπα μέσα μου ότι μπορεί να υπάρχει και μία ακόμα ελπίδα . Διάβασα τις συμβουλές της και είπα την επόμενη να δοκιμάσω και την συνταγή της ! Εκτός του ότι μοσχομύρισε όχι το σπίτι αλλά το τετράγωνο η γεύση ήταν ονειρεμένη.......αφράτη , απαλή , μοσχομυρωδατη ζύμη που θα σας μαγέψει....και με κλωστές ! Πολλές πολλές ! Πάρα πολλές μη σας πω ! Έτσι μπήκα στην διαδικασία να δοκιμάσω και άλλη μια συνταγή παλιά .

      
Σε όλες τις συνταγές που είχα βρεί όλοι είχαν ακούσει την Βεφα που λέει να μην παιδεύουμε πολύ την ζύμη . Τελικά αυτός είναι ένας λόγος αποτυχίας . Στην αρχή η ζύμη σου φαίνεται κολλώδης και λές να βάλω λίγο αλευράκι ακόμα , στο τέλος όμως όταν ψηθούν καταλήγουν τουβλάκια . Άρα λοιπόν ζυμώστε και ξαναζυμώστε και ξαναμαναζυμώστε ! Παιδέψτε την ζύμη σας γιατί έτσι θα δέσει και θα σφίξει χωρίς έξτρα αλεύρι !!! Όσο πιο καλά ζυμωθεί και ενσωματωθεί το αλεύρι τέλεια στα υγρά υλικά τόσο πιο καλά θα αναπτυχθεί η γλουτένη . Η γλουτένη σε συνεργασία με την μαγιά είναι οι παράγοντες που φουσκώνουν την ζύμη .

     Το είδος του αλεύρου παίζει ρόλο σε σημαντικό βαθμό καθώς ένα δυνατό αλεύρι περιέχει αρκετή γλουτένη άρα θα μπορέσει να σηκώσει το αρκετό βούτυρο (10% του αλεύρου) που περιέχουν συνήθως τα τσουρέκια . Κατά το δίπλωμα -τράβηγμα της ζύμης ένα απλό αλεύρι θα σπάσει και δεν θα μπορέσουν να δημιουργηθούν τα στρώματα βούτυρου-ζύμης που είναι υπεύθυνα για τις κλωστές .

       Το μυστικό είναι να παίρνουμε ζυμάρι από έξω και μα το διπλώνουμε προς το κέντρο της ζύμης . Η γειτόνισσα μας τραβάει απλά το ζυμάρι της ! Σκεφτείτε την κίνηση του μίξερ και μην ζυμώσετε με μπουνιές επ'ουδενί ! Ζυμώστε δυνατά μέχρι όμως να βάλετε το βούτυρο . Τότε την παίρνουμε με το καλό την ζύμη μας . Της λέμε και κανένα γλυκόλογο , μην στραβώσει ...Δεν είναι ανάγκη να σας βγεί η ψυχή στο ζύμωμα απλά αναθέστε αυτή την δουλειά στο μίξερ σας ! Εγώ και στις δύο συνταγές που έκανα χέρι δεν έβαλα παραμόνο στο πλάσιμο ! Τα υλικά σας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου !
       Ένα άλλο θέμα που ήδη ανέφερα στα ψωμάκια είναι η θερμοκρασία του γάλακτος να μην είναι πάνω από 39° C . Στους 40° C καταστρέφεται η μαγιά ! Άρα το γάλα χλιαρό και όχι καυτό !  Στο τσουρέκι οι πετυχημένες συνταγές έχουν την αναλογία αλεύρι -υγρά 2:1 .  Και για κάθε 100γρ αλεύρι βάζουμε 10γρ μαγιά . Στις δυο συνταγές που θα βρείτε παρακάτω η μία έγινε με μαστίχα-μαχλέπι και η άλλη μα κακουλέ-μαχλέπι . Και οι δυο νοστιμότατες αλλά! αυτή με το κακουλέ είναι απειροελάχιστα πιο κοντά στην γεύση των έτοιμων ! Σαν υφή και γεύση και οι δύο αποδίδουν τα ίδια .  Και στις δυο εγώ πρόσθεσα 50 γρ παραπάνω ζάχαρη και στην μαστίχα-μαχλέπι  80γρ αλεύρι ακόμα στο 1/3 της συνταγής .
Σας παραθέτω τις συνταγές που χρησιμοποιώ για σίγουρη επιτυχία :
ΣΥΝΤΑΓΗ 1
Τσουρέκια της Royal-coconut  με υπερπλήρεις οδηγίες θα βρείτε εδώ! Σε αυτή την συνταγή εγώ πρόσθεσα μόνο 50 γρ ζάχαρη ! Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο !

Για 2 μεγάλα Royal τσουρέκια

500 gr. Αλεύρι δυνατό (εδώ τύπου 550)
50 gr. Μαγιά νωπή
200 gr. Ζάχαρη  (εγώ βάζω 250γρ εάν τα θέλετε σχετικά γλυκά βάλτε 300γρ)
100 gr. Βούτυρο
2 αυγά και 2 κρόκους
1,5 κουταλάκι μαχλέπι αλεσμένο
7 κόκκους κακουλέ αλεσμένους εάν βρείτε πράσινο κακουλέ καλύτερα
150 gr. γάλα εβαπορέ 10% λιπαρά εγώ βάζω κανονικό φρέσκο γάλα
αυγό για το άλειμμα

εκτέλεση

Ετοιμάζετε το προζύμι λιώνοντας την μαγιά στο ζεστό γάλα, μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη και μερικές κουταλιές αλεύρι (περίπου 7) ώστε να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε μέχρι να σχηματίσει φουσκάλες. Κατόπιν την αναμιγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο. Ζυμώνετε πολύ καλά. Η ζύμη κολλάει ελαφρά οπότε αν δεν έχετε mixer, την πιάνετε απλά από την μια άκρη και την κοπανάτε στον πάγκο μερικές φορές. Την σκεπάζεται αρχικά με μια στεγνή πετσέτα και μετά με μια ελαφρά βρεγμένη. Τυλίγετε με μια ζεστή κουβέρτα και την αφήνετε για 20-30 λεπτά να ανεβεί. Ανοίξτε την και αλείψτε την με βούτυρο διπλώνοντας την παράλληλα. Σκεπάστε την ξανά και αφήστε την και πάλι για 3 ώρες να ανεβεί. Χωρίστε την σε 2 μέρη και το κάθε μέρος σε κορδόνια. Πλέξτε τα ανάλογα με την όρεξη και την φαντασία σας. Αφήστε τα να φουσκώσουν. Αλείψτε τα με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό. Αφήστε τα να στεγνώσουν και αλείψτε τα άλλη μια φορά. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (εμένα ο φούρνος είναι λίγο δυνατός όποτε καλύτερα να τα ψήσετε αρχικά στους 190 βαθμούς και μετά τα 10 πρώτα λεπτά να χαμηλώσετε την θερμοκρασία στους 175) για 30 περίπου λεπτά. Δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα αν είναι μέσα ακόμα νωπά. Μην τα παραψήσετε και στεγνώσουν. Και μην ξεχάσετε να βάλετε νερό να βράζει στο πάτο του φούρνο για τα 10 πρώτα λεπτά. Βγάλτε τα και σκουπίστε τα αμέσως με μια στέγνη πετσέτα. Θα είναι τα πιο μυρωδάτα, αφράτα και πεντανόστιμα τσουρέκια που φάγατε και φτιάξατε ποτέ. Με Κλωστοwarranty

ΣΥΝΤΑΓΗ 2
Η άλλη συνταγή που χρησιμοποιώ είναι η παρακάτω . Εγώ κάθε φορά κάνω το 1/3 γιατί είναι τεράστια η ζύμη . Στο 1/3 βγάζει ένα μεγάλο τσουρέκι +2 μεσαία  Ή  2 τεράστια .  Εδώ προσθέτουμε ζάχαρη και λίγο αλεύρι .
2 κιλά αλεύρι σκληρό νο1 αμερικάνικο (εμένα παίρνει +80γρ στο 1/3 άρα +240 σε όλη την δόση)
600γρ ζάχαρη (στο 1/3 προσθέτω + 50 γρ  άρα +150γρ σε όλη την δόση)
500γρ φρέσκο βούτυρο
9 αυγά
1+ 1/2 φακελάκι μαστίχα τριμμένη στο γουδί ή στο multi με 1 κουταλιά ζάχαρη  
1 φακελάκι μαχλέπι βρασμένο σε 1/2 ποτήρι νερό (εγώ απλά το αλέθω στο multi με την μαστίχα)
200γρ μαγιά νωπή
400ml γάλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
2 κρόκους για άλλειμα (εγώ βάζω μόνο ασπραδι + νερό)
 αμύγδαλα φιλέ  

εκτέλεση
Ζεσταίνουμε  το γάλα και μέσα διαλύουμε την μαγιά .

Κοσκινίζουμε απο πάνω περίπου 500γρ αλεύρι (170γρ για το 1/3)  . Ανακατεύουμε καλά να γίνει χυλός και το αφήνουμε 2,5 - 3 ώρες να φουσκώσει . Μπορούμε  να κάνουμε το προζύμι από το βράδυ . Και χρόνο γλιτώνουμε και πιο παραδοσιακά γίνονται .

Χτυπάμε στο μίξερ 6-7 λεπτά την ζάχαρη με τα αυγά να γίνει κρέμα
.

 Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι , κάνοντας μια λακουβίτσα στο μέσον και προσθέτουμε το μείγμα  ζάχαρη-αυγά , 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό απο το μαχλέπι , την μαστίχα και το προζύμι .

Ζυμώνουμε πιάνοντας το ζυμάρι απο την άκρη της λεκάνης προς το κέντρο . Την ζύμη την ζυμώνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με τον ιδιο πάντα τρόπο , τραβώντας την και οχι πατώντας την (περίπου 15-20 λπτά) .


Τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο χλιαρό και ζυμώνουμε διπλώνοντας και τραβώντας την ζύμη μέχρι να ενσωματωθεί τελείως (περίπου 10 λεπτά) .




Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη για 2,5-3ώρες να φουσκώσει .


Μόλις φουσκώσει , την ξαναζυμώνουμε για λίγο και την βάζουμε να φουσκώσει μια ακόμα φορά .


Αφού γίνει και το δεύτερο φούσκωμα την πατάμε ελαφρά να ξεφουσκώσει . Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 τμήματα . Αυτά θα μας δώσουν 2 τσουρεκια με 3 κορδόνια το κάθε ένα .


Πλάθουμε τα τσουρεκια με όσα κορδόνια θέλουμε 3 , 4 , 5 ή 6

Τα βάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα ή σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλήτικό χαρτί  ( εγώ τα έβαλα πάνω στην σχάρα με αντικολλητικό χαρτί  )  και τα αφήνουμε να φουσκώσουν  . Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C και βάζουμε μέσα ενα ταψάκι με νερό βραστό το οποίο το αφήνω και κατά την διάρκεια του ψησίματος . Αλείφουμε τα τσουρέκια με ένα ασπράδι και ελάχιστο απο τον κρόκο . Μετα απο 2-3 λεπτά τα επαναλαμβάνουμε το άλλειμα με το ασπράδι . Τέλος τα περνάμε και ένα άλλειμα με νερό σκέτο και ραντίζω και λίγο νεράκι έξτρα απο πάνω .


 Πασπαλίζω με φιλέ αμυγδαλο αν θέλω . Ψήνω στους 170°C για 20-30 λεπτά . Επειδή ο δικός μου φούρνος είναι δυνατός τα βάζω στην κατω κατω εγκοπή αλλά και πάλι ψιλοαρπάζουν , οπότε βάζω μόνο ψήσιμο με την κάτω αντίσταση και τα σκεπάζω με αντικολλητικό χαρτί . Καλό έιναι να μην τα παραψήσετε γιατι θα στεγνώσουν και εσωτερικά !
 



Καλή επιτυχία!

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Τέλεια φυσικά βαμμένα αυγά !


         Το βάψιμο το αυγών κάθε χρόνο είναι must ! Το κακό είναι βέβαια ότι θα πρέπει να καθαριστεί και το χάος μετά ! Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε φυσικές μεθόδους και να αποφύγετε τα χημικά φακελάκια ... Εάν θέλετε να βάψετε αυγά σε σκούρο κόκκινο , μπλέ κτλ δεν σας προβληματίζει το αρχικό χρώμα του αυγού . Εάν θέλετε όμως να κάνετε κατασκευές ή να τα βάψετε σε παστέλ χρώματα , προτιμήστε λευκά αυγά .
         Υπάρχουν χημικοί και φυσικοί τρόποι να βάψετε τα αυγά σας . Ο χημικός τρόπος είναι οι βαφές αυγών που κυκλοφορούν στο εμπόριο . Ο φυσικός τρόπος -σαφώς προτιμότερος- είναι αυτός κατά τον οποίο χρησιμοποιούμε λαχανικά , φρούτα ή μπαχαρικά . Τα φρούτα/λαχανικά συνήθως τα βράζουμε τεμαχισμένα προκειμένου να βγάλουν το χρώμα τους , μέσα στο οποίο θα βάψουμε τα αυγά .
        Έτσι λοιπόν χρησιμοποιούμε το παντζάρι για αποχρώσεις του ροζ/φούξια/ κόκκινου . Το μπαχαρικό κουρκουμάς για κίτρινο χρώμα . Φύλλα από κρεμμύδι για πορτοκαλοκαφετί χρώμα . Κόκκινο λάχανο για μώβ ή μπλέ χρώμα . Σαφράν για πορτοκαλί χρώμα . Πάντα σε όλες τις αυτοσχέδιες βαφές χρησιμοποιούμε ξύδι . Καλύτερα λευκό , καθώς το κόκκινο μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα του χρώματος .
       Η θερμοκρασία του αυγού παίζει ρόλο καθώς εάν βγάλετε ένα αυγό από το ψυγείο και το βάλετε να βράσει , είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει σπασμένο...οπότε βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο και αφήστε τα μισή ώρα στον πάγκο  . Γενικά καλό είναι να ξέρουμε ότι τα αυγά που βάφονται με φυσικό τρόπο βγάζουν πιο απαλά χρώματα από την βαφή σε φακελάκι -το λέω για να μην απογοητευτείτε- .   
       Το μεγάλο μυστικό για αρτιμελή αυγά είναι να φτάσει το νερό στο οποίο είναι τοποθετημένα , σε θερμοκρασία βρασμού και αμέσως να χαμηλώσουμε την ένταση και να τα αφήσουμε να σιγοβράσουν ! Τα αυγά σας ΠΡΕΠΕΙ να τα πλύνετε πολύ καλά πριν το βάψιμο ,ειδικά με φυτικά μέσα , καθώς η λιπαρότητα της εξωτερικής τους στοιβάδας θα τα κάνει να αργήσουν πολύ περισσότερο να απορροφήσουν το χρώμα !
        Επίσης πάντα είναι ένα θέμα το πώς θα στεγνώσουμε τα αυγά χωρίς να γίνει κηλίδα στο χρώμα . Η λύση είναι παρακάτω :  ένα κομμάτι φελιζόλ και πολλές καρφίτσες !

Στα χρώματα τώρα ...

Η κάθε δόση είναι για 6-7 αυγά .

για κίτρινα αυγά :
θα χρειαστούμε κουρκουμά !
βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 6 κουταλιές της σούπας κουρκουμά και 10 κουταλιές ξύδι και όσο νεράκι χρειαστεί για να καλύψει τα αυγά . Αρχικά βράζουμε το νερό με τον κουρκουμά και το ξύδι για περίπου μισή ώρα . Το σουρώνουμε με την χρήση ενός φίλτρου καφετιέρας και τοποθετούμε μέσα τα αυγά προσθέτουμε μία κουταλιά ξύδι ακόμα . Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση . Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλετε το χρώμα .  Αναλόγως αυξάνετε ή μειώνετε τις κουταλιές του κουρκουμά .

για κόκκινα αυγά :
θα χρειαστούμε  παντζάρια !
θα χρειαστείτε 5-6 παντζάρια (μόνο το μέρος που είναι στη γή όχι την πρασινάδα ) , 10 κουταλιές ξύδι και νερό όσο να καλύψει τα αυγά . Κόψτε ή καλύτερα ψιλοκόψτε με μαχαίρι ή στο multi τα παντζάρια , βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με το ξύδι και το νερό και αφήστε τα να βράσουν για μισή ώρα . Σουρώστε τα όπως παραπάνω και τοποθετήστε στο καθαρό διάλυμα τα αυγά . Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση . Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλετε το χρώμα . Αναλόγως αυξάνετε ή μειώνετε την ποσότητα του παντζαριού  .

για μπλέ - μώβ αυγά :
θα χρειαστούμε κόκκινο λάχανο !
περίπου ένα λάχανο μεσαίου μεγέθους αλλά με όσο πιο έντονο χρώμα βρούμε  , 1 φλυτζανάκι ξύδι και νερό όσο να καλύψει το λάχανο . Ψιλοκόβουμε το λάχανο όσο πιο πολύ μπορούμε . Στο μπόλ του πολυμίξερ με την λεπίδα κοψίματος μπορεί να γίνει τέλειο . Το βάζουμε στην κατσαρόλα με το ξύδι και το νερό να βράσει για μισή ώρα . Σουρώνετε και κρατάτε το καθαρό διάλυμα . Βάζετε τα αυγά στο διάλυμα .  Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση .  Θα σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά . Κλείνουμε τελείως το μάτι της κουζίνας και μένουν τα αυγά μέσα στο διάλυμα για τις επόμενες 2-3 ώρες ανάλογα πόσο έντονο χρώμα θέλετε .

για ροζ αυγά :
θα χρειαστούμε παντζάρια !
θα χρειαστείτε 4 παντζάρια (μόνο το μέρος που είναι στη γή όχι την πρασινάδα ) , 10 κουταλιές ξύδι και νερό όσο να καλύψει τα αυγά . Κόψτε ή καλύτερα ψιλοκόψτε με μαχαίρι ή στο multi τα παντζάρια , βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με το ξύδι και το νερό και αφήστε τα να βράσουν για μισή ώρα . Σουρώστε τα όπως παραπάνω και τοποθετήστε στο καθαρό διάλυμα τα αυγά . Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση . Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 5-6 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο  θέλετε το χρώμα .  Τα αφήνουμε μέσα στο διάλυμα μετά τον βρασμό για  όσο χρειαστοούν προκειμένου να πάρουν το χρώμα που θέλουμε .

για πράσινα αυγά :
θα χρειαστούμε  σπανάκι !
θα χρειαστείτε 2 κιλά σπανάκι (+εάν έχετε τα φύλλα απο τα παντζάρια ) , 10 κουταλιές ξύδι και νερό όσο να καλύψει τα αυγά . Κόψτε ή καλύτερα ψιλοκόψτε με μαχαίρι ή στο multi τις πρασινάδες  , βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με το ξύδι και το νερό και αφήστε τα να βράσουν για μισή ώρα . Σουρώστε τα όπως παραπάνω και τοποθετήστε στο καθαρό διάλυμα τα αυγά . Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση . Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο θέλετε το χρώμα .   Εάν θέλετε περισσότερο χρώμα αφήστε τα μετά τον χρόνο βρασμού για 3-6 ώρες στο διάλυμα !

για καφετί αυγά :
θα χρειαστούμε φλούδες ξερών κρεμμυδιών !
θέλουμε τις φλούδες από 8-9 μεγάλα κρεμμύδια , 10 κουταλιές ξύδι και νερό όσο να τα καλύπτει . Ζητήστε από τον μανάβη σας να σας δώσει φλούδες ή από τον υπάλληλο του μανάβικου
Στο θέμα μας όμως , με τα φλούδια , το ξύδι και το νερό κάνουμε ένα διάλυμα βράζοντας τα .Τα σουρώνουμε και βράζουμε τα αυγά σε αυτό το διάλυμα για περίπου 15 λεπτά .

Γυάλισμα !
Το γυάλισμα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε λάδι για φαγητό αλλά θεϊκό αποτέλεσμα δίνει το baby oil ! Ω ναι!!  Σε ένα βαμβακάκι βάζουμε μερικές σταγόνες από όποιο λάδι επιλέξουμε και περνάμε απαλά , χωρίς να τρίβουμε έντονα , τα αυγά . Τα βάζετε στο αυτοσχέδιο stand και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά !!

καλό Πάσχα!

υπέροχα pancakes !


   Εγώ πήρα άντρα με προίκα ! Κομπλέ ! Με τα κατσαρολικά του και τα πιατικά του ! Μέχρι και ηλεκτρικό μαχαίρι για γύρο (!!!) είχε συμμαζέψει ο αθεόφοβος ! Τώρα τι το ήθελε αυτό ακόμα δεν έχω καταλάβει ! Και να πω ότι τα είχε χρησιμοποιήσει όλα αυτά? Ούτε απ' έξω από την κουζίνα δεν περνούσε , αλλάάάάάάάάάάάά όλα κι όλα η κουζίνα υπερπλήρης !

     Όταν γνωριστήκαμε μάζεψα και εγώ κάτι κουλά του στύλ εργαλείο που βγάζει τα κουκούτσια από κεράσια , κουπάτ και όλα τα συμπράνγκαλα της ζαχαροπλαστικής (θερμόμετρα , γραδόμετρα κτλ) και ολοκληρωθήκαμε !

     Εν τω μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα που έκανα γενική ανακατάταξη στα ντουλάπια βρήκα ένα τηγανάκι για pancakes ! Ωραία λέω ήρθε η ώρα σου ! Κάπου είχα και μια υπέροχη συνταγή την οποία είχα κάνει μια -δύο φορές και είχαμε ενθουσιαστεί με το αποτέλεσμα ! Ε!την βρήκα και αυτή και χθές αποφάσισα να την ξανατιμήσω !!

Σας παραθέτω την συνταγή για αφράτα pancakes :

 300ml γάλα
 2 αυγά
 80 γρ ζάχαρη
 90γρ  βούτυρο
 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 2 κουταλάκια baking powder
 1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
εάν θέλετε λίγη βανίλια ή θεϊκά είναι με λίγο εσάνς δυόσμο εάν βάλετε παγωτό και φρούτα του δάσους....

Μύρτιλλα , βατόμουρα , φραγκοστάφυλα , φράουλες ,λίγο σιρόπι από φρούτα του δάσους  και φυσικά παγωτό για γαρνίρισμα .... Επίσης εκπληκτικά είναι με βούτυρο Kερκύρας και χειροποίητη μαρμελάδα κεράσι.......ή με μέλι και macadamia nuts ......

1. Κοσκινίστε αλεύρι , σόδα και  baking powder . Προσθέστε την ζάχαρη .
2. Κάντε μια λακουβίτσα και προσθέστε τα αυγά , το λιωμένο βούτυρο και το γάλα (τώρα προσθέτουμε και την βανίλια ή όποιο εσάνς θέλουμε).
3. Ανακατέψτε καλά  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα .
4. Εάν θέλετε πιο υδαρό το μείγμα σας προσθέτετε λίγο γάλα ακόμα .
5. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια ένταση .
6. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι (μπορεί για τα πρώτα 1-2 να χρειαστεί να βάλετε 1 κουταλάκι βούτυρο)
7. με μια κουτάλα της σούπας βάζετε 1 κουταλιά μπόλικη..
8. μόλις δείτε φουσκαλίτσες γυρίστε την πιτούλα απο την άλλη πλευρά !και σε λίγο που θα ροδίσει βγάλτε την , μην γίνει κάρβουνο ...

και τώρα μιλάνε μόνο τα πιρούνια ......

καλή σας όρεξηηηηη.....

  

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

βραστά αυγά σε σχήμα καρδιά !

       Πόσες και πόσες φορές οι μαμάδες απελπίστηκαν με το πεισματάρικο παιδί τους που δεν έτρωγε το αυγό του? Εμένα η Λουσίν έφτασε 2 χρονών για να πλησιάσει αυγό ! Εκεί που δεν ήθελε να τα βλέπει και να τα μυρίζει ξαφνικά μια μέρα ζήτησε μόνη της! Εμείς νομίζαμε οτι μας κοροϊδευε αλλά εκείνη είχε αποφασίσει να το φάει και το έφαγε ! Έτσι απο τότε , περίπου 7 μήνες , αρχίσαμε να μαζεύουμε διάφορα σκεύη για αυγό σε περίεργα σχηματάκια . Είναι και οπτικός τύπος βλέπετε ! 

    Ψάχνοντας για την τεχνική του ποσέ αυγού , έπεσα πάνω στο site της Αnna η οποία είχε βρεί διάφορους τρόπους να φτιάχνει αυγά σε σχήμα καρδούλα , τετράγωνο και πυραμίδα . Ενθουσιάστηκε η Λουσίν και είπαμε να τα δοκιμάσουμε! 

Δώστε σχήμα στα αυγά σας λοιπόν!

Για το αυγό καρδιά θα χρειαστείτε !
1 αυγό βρασμένο σφιχτό
2 λαστιχάκια
1 chopstick κυλινδρικό ή 1 λεπτό μολύβι θα κάνει άριστη δουλειά
Το χαρτόνι μιας συσκευασίας απο γάλα , χυμό

H εκτέλεση περιγράφεται νομίζω άριστα στις εικόνες της Αnn !

Να σας πώ μόνο οτι το αυγό πρέπει να είναι ζεστό . Δηλαδή το βράζετε γύρω στα 7-8 λεπτά , το ξεφλουδίζετε με προσοχή , προκειμένου να φαίνεται όμορφο και αμέσως το κλείνετε στην βαρκούλα !
 Το χαρτόνι σας διπλωμένο θα πρέπει να είναι λίγο πιο κοντό απο το ύψος του αυγού σας για να γίνει μια όμορφη καρδιά . Με το να είναι πιο κοντό το χαρτόνι , πετυχαίνουμε μεγαλύτερη πίεση με το μολύβι οπότε και πιο έντονο σχήμα καρδιάς !
Θα πρέπει να αφήσετε το αυγό σας έτσι για περίπου 10 λεπτά μέχρι να κρυώσει καλά! Ιδανικά το βάζουμε στο ψυγείο !


 
καλή επιτυχία!