Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

βύσσινο γλυκό του κουταλιού

         Η γιαγιά μου η συνονόματη , έκανε υπέροχα γλυκά ! Πάντα έβρισκες 2-3 στο ψυγείο ! Συνήθως κεράσι , σταφύλι , βερύκοκο , βύσσινο και μελιτζανάκι ...Κλάμα τα γλυκά της ! Εμένα πάλι το αγαπημένο μου ήταν πάντα το βύσσινο . Απο παιδί την είχα αυτή την πετριά με το  βύσσινο ! Και είπα φέτος να μάθω να το φτιάχνω ! Τσέκαρα όμως και μερικές συνταγές ...οχι τίποτα άλλο ..μην τους ξαπλώσω όλους...
       Μου αρέσει τρομάρα μου που κάθε φορά που αποφασίζω να φτιάξω κάτι ψάχνω για tip σε ήδη υπάρχουσες συνταγές ! Και τι κατάλαβαίνω ? Αφού στο τέλος καταλήγω να κάνω του κεφαλιού μου ! Όπως καταλάβατε : του κεφαλιού μου θα κάνω και πάλι !!
      Για να μην μακρυγορούμε -είναι και μία παρά , να κλεισούμε και κανένα βλέφαρο- πριν λίγο έβαλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα 1350 γρ βύσσινο ξεκουκουτσιασμένο μαζί με 1300 γρ ζάχαρη ! Τα ανακάτεψα και μπήκαν ψυγείο ! Πάντως αν θέλετε να τιμωρήσετε τον άντρα σας για καμιά εξυπνάδα που έκανε , βάλτε τον να ξεκουκουτσιάσει τα βύσσινα! Με φουρκέτα !Εξαφανίστε και το ειδικό εργαλείο!Μιλάμε για τυρρανία.....χεχεχεχε....
     Εάν όμως ο χαμάλης που θα τα ξεκουκουτσιάσει είναι η αφεντιά σας , προμηθευτείτε καλού κακού το ξεκουκουτσοτήρι ! Θα το διαπιστώσετε και μόνες σας -όσες καταπιάνονται πρώτη φορά- οτι τα βύσσινα βάφουν ! Τα πάντα όμως !
Επόμενη μέρα...
      Σήμερα η Λουσίν αποφάσισε να κοιμηθεί κατα τις 11 οπότε αναγκαστικά περίμενα για να αρχίσω να βράζω το γλυκό μου ! Μισή ώρα μετά έγινε τέλειο! Οι συνταγές που βρήκα , στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πρότειναν ένα τέταρτο βράσιμο -αναμονή μεχρι να κρυώσει - βράσιμο μέχρι να δέσει ! Επειδή όμως δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνω αυτό...το έβρασα κατ'ευθείαν μέχρι τέλους όπως η γιαγιά !
     Οχι να το παινευτώ -που το παινεύομαι δηλαδή...- έγινε θεϊκό ! Απλά μοναδικό ! Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε !
      Κατά την διάρκεια του βρασμού δεν κουνάτε ρούπι !!!!!  Φουσκώνει και πασαλείβει τα πάντα!!!!
Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ξύλινη κουτάλα . Πάρτε μια κουταλα ξύλινη την οποία θα χρησιμοποιείτε για τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες σας αλλιώς θα φτιάξετε βύσσινο με άρωμα στιφάδο...και δεν το θέλετε νομίζω...
    
    Επειδή τα βύσσινα μου ήταν πολύ πολύ ώριμα , η ζάχαρη για την δική μου γεύση ήταν λίγο παραπάνω απ΄οτι ήθελα! Αλλά τονίζω οτι τα βύσσινα μου ήταν πολύ γλυκά και στο βύσσινο θέλω να αισθάνομαι μια οξύτητα , οπότε βάλτε 150 γρ λιγότερο εσείς που σας αρέσει λίγο ξυνό .
    
     Το σιρόπι έχει ένα υπέροχο ρουμπινί χρώμα ! και το μυστικό του έντονου χρώματος είναι να ρίχνετε μια σταγονίτσα σε ένα λευκό πιάτο κατα την διάρκεια του δεσίματος . Έτσι θα το κατεβάσετε πρίν χαθεί το έντονο κόκκινο χρώμα και γίνει καφετί-μπορντό . Προσπαθήστε η ποσότητα που θα βράσετε να μην υπερβαινει το 1,5 κιλό -ιδανικά 1- καθώς είναι δύσκολο να χειριστεί κάποιος τόσο μεγάλη ποσότητα , χωρίς να κινδυνεύσει να καραμελώσει η ζάχαρη και να χαθεί η καθαρή γεύση του βύσσινου αλλά και το χρώμα ..Ισως να του πήγαινε και μια βανίλια...
υλικά
1350 γρ βύσσινα (ζύγισμα μετά το ξεκουκούτσιασμα)
1300γρ ζάχαρη απλή κρυσταλική
250 ml νερό

εκτέλεση

Αρχίζουμε πάντα απο την αποστείρωση , έτσι ώστε όταν τελειώσει το γλυκό μας να είναι έτοιμα και τα βάζα !
 αποστείρωση βάζων

Πλένουμε καλά με σαπουνάδα και ζεστό νερό 4-5 βάζα των 400γρ . Τα ξεπλένουμε εξαιρετικά καλά και τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου ανοιχτά με το στόμιο προς τα κάτω . Ανάβουμε το φούρνο στους 100ºC για 20 λεπτά .
γλυκό βύσσινο
Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζω την ζάχαρη και τα βύσσινα .  Την καλύπτω με μεμβράνη και την βάζω ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα .
Την επόμενη θα δείτε οτι το φρούτο έχει βγάλει αρκετά υγρά και μυρίζει υπέροχα .
Βάζουμε στο μάτι την κατσαρόλα αφού προσθέσουμε το νερό . Η κουζίνα μου εχει ένδειξη 0-9 , βράζω το γλυκό μου στο 9 ! Θα χρειαστεί συνολικά 30 -40 λεπτά βράσιμο , ανάλογα πόσο δυνατή είναι η κουζίνα σας ! Μετά τα 5-6 πρώτα λεπτά επειδή θα αρχίσει να φουσκώνει σαν τρελλό δεν κουνιέστε απο δίπλα του !!!! Οπότε προσοχή ! Σιγά σιγά θα αρχίσει να βγάζει αφρό . Δεν πτοούμαστε ! Με μια τρυπητή κουτάλα τον αφαιρούμε . Αν αφαιρέσουμε τον αφρό , το σιρόπι μας θα είναι απόλυτα διαυγές !

Ανά 5-6 λεπτά στάζω με την κουτάλα μου μια σταγονίτσα σε ένα άσπρο πιάτο . Θέλω να διατηρηθεί το χρώμα της πρώτης σταγόνας αλλά να είναι πυκνό και να μην απλώνει ! Όταν στάξετε μια σταγόνα που να μην απλώνει είναι έτοιμο .
Οι έχουσες θερμόμετρο θα διαπιστώσουν οτι στους  103 °C δένει το σιρόπι .
Ένα άλλο κόλπο είναι να βάλετε 2-3 πιατάκια στην κατάψυξη και στα 15 , 25 , 30 λεπτά να βάλετε λίγο απο το σιρόπι στο πιατάκι . Περνώντας το δάχτυλο σας μέσα απο το σιρόπι θα πρέπει να σχηματίζεται ένα δρομάκι το οποίο να μην ενώνεται πάλι !
 Το σιρόπι σας αρχίσει να δένει όταν αφού ανακατέψετε και  βγάλετε την κουτάλα , θα έχει ένα στρώμα σιροπιού !Σαν να έχει γλασσαριστεί! 

καλή επιτυχία !

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

πίτες για σουβλάκι !


        Πριν 2-3 μέρες βραδάκι κάτι μου είπε ο καλός μου και με φούντωσε ! Για να μην συνεχίσω και αρπαχτούμε πήγα στην κουζίνα και για να εκτονωθώ άρχισα να τακτοποιώ τα μπόλ ! Έτσι πάνω στη σύγχυση μου βρέθηκα με ένα μπόλ ανά χείρας και ένα φακελάκι μαγιά ! Μηχανικά ξεκίνησα να φτιάχνω ένα ζυμαράκι . Μαγιά , αλεύρι , αλάτι και νερό χλιαρό! Αυτά ήταν τα υλικά που χρησιμοποίησα . Τίποτα φοβερό και τρομερό .
       Όταν λοιπόν ζύμωσα το ζυμαράκι και το έβαλα σε ένα μπολ να ξεκουραστεί λίγο , δεν είχα καμία απολύτως ιδέα τι θα το κάνω . Μετα απο 20 λεπτά , ξεσκεπάζω το μπόλ μου και είπα να δοκιμάσω να ανοίξω μικρά δισκάκια ζύμης για να γίνουν σαν πιτούλες . Το ψήσιμο έγινε σε τηγάνι .    
       Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι ή αν δεν θέλετε μην βάλετε . Οι αλάδωτες έγιναν εξίσου νόστιμες με  τις λαδωμένες .  Χρειάστηκαν 1 λεπτό τηγάνισμα η κάθε μια , οπότε είναι και πολύ γρήγορες ! Μπορείτε όταν τις ετοιμάσετε να χρησιμοποιήσετε όσες θέλετε και τις υπόλοιπες να τις βάλετε στο ψυγείο για 3-4 μέρες ή στην κατάψυξη για αρκετό καιρό !
      Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και σαν βάσεις για πίτσα ή αν τα κάντε μικρά σαν μπλινίς (καλύτερα τα αλάδωτα ) κοινώς βάσεις για καναπεδάκια ! Εάν τις κάνετε αλάδωτες και πολύ λεπτές είναι σαν τορτίγιες ! μπορείτε να τις γεμίσετε με διάφορα υλικά και να αποτελέσουν ένα γρήγορο και νόστιμο tortilla wrap !
    Εάν βάλετε και 2-3 κουταλιές ζάχαρη θα γίνουν γλυκιές οπότε θα χρησιμοποιούνται και στις γλυκιές παρασκευές σας !

υλικά ! (για 8-10 πίτες )
1 φακελάκι μαγιά στιγμής
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1κουταλάκι αλάτι
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε την μαγιά το αλεύρι .  Διαλύω το αλάτι στο νερό . Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη η οποία δεν θα κολλά στα χέρια και θα έχει υφή και αίσθηση σαν το δέρμα μας . Το νερό ενδέχεται να μην το χρησιμοποιήσετε όλο . Μπορεί όμως να το χρειαστείτε  όλο και να προσθέσετε και λίγο ακόμα  . Αυτό εξαρτάται από το αλεύρι σας .
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μπόλ και βάζουμε το ζυμαράκι . Αφήνουμε περίπου μισή ώρα .
Στη συνέχεια κόβουμε μπαλίτσες ζύμης , λίγο μεγαλύτερες από το μπαλάκι του γκόλφ . Ανοίγουμε με τον πλάστη τα ζυμαράκια όσο λεπτά θέλουμε και στο μέγεθος που θέλουμε . Γύρω στα 15-20 εκατοστά είναι οκ!
Να ξέρετε ότι δεν απλώνουν στο τηγάνι , μόνο που φουσκώνουν λίγο .

Ζεσταίνω λάδι σε ένα τηγάνι και βάζω την πιτούλα μέσα . Την γυρνάω και από τις δύο πλευρές να ψηθεί ! Και έτοιμη ! Δεν τηγανίζουμε πάνω από 1 λεπτό την κάθε μιά , αλλιώς θα γίνουν κάρβουνο !
Et voilà!


 

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Μπάμιες στο φούρνο με φέτα..

     
     Η πρώτη μου γευστική επαφή με τις μπάμιες έγινε φέτος  . Από μικρή με το που τις έβλεπα στο τραπέζι εξαφανιζόμουν . Τις σιχαινόμουν απόλυτα ! Την προηγούμενη φορά στην επιστροφή μας από το χωριό η γιαγιά μαζί με τα φασολάκια της είχε βάλει και μια σακούλα μπάμιες από το μποστάνι της ! ! Ο καλός μου ενθουσιάστηκε ! Θα φάμε μπάμιες μου είπε και εγώ έκανα ότι δεν άκουσα κάτι ......... Γκρίνιαξε γκρίνιαξε κανένα μήνα οπότε είπα να του κάνω το χατήρι ! 
      Και τι να τις κάνω? Πως να τις μαγειρέψω όμως που δεν ήξερα την τύφλα μου ? Η γιαγιά απλά μου είπε ότι αν βάλω 2-3 κουταλιές ξύδι δεν θα έχουν μύξα ! Μετά κατάλαβα ότι το ξύδι βοηθά να εξαλειφθεί ένα γλοιώδες στρώμα , μια γλίτσα που βγαίνει κατά το μαγείρεμα .
      Τέλος πάντων λέω ...Θα τις μαγειρέψω όπως τα φασολάκια (που τα ξέρω σίγουρα...) και ότι βγεί ! Παίρνω λοιπόν την κατσαρολίτσα μου αγκαζέ , βάζω το λαδάκι , το κρεμμυδάκι μου , 1 σκελίδα σκορδάκι και λίγο νεράκι (δεν μου αρέσει το τσιγάρισμα οπότε έτσι μαραίνω το κρεμμύδι ) και ωραιότατα μόλις μαραθούν βάζω και τις μπάμιες μου .. Βάζω και τα υπόλοιπα που θα δείτε παρακάτω και εγένετο φαγητό! Επειδή η όψη τους όμως για μένα δεν ήταν ιδιαίτερα θελκτική είπα να τις βάλω στο φούρνο να τραγανίσουν , είχα και φετούλα οπότε δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη !
      Το αποτέλεσμα super! Μέχρι και η Λουσίν το γυάλισε το πιάτο της ! Ακόμα και εγώ που τις κοιτούσα με δυσπιστία τις έφαγα ! Για εμάς αυτός είναι ο τρόπος μας να τρώμε αυτό το πολύτιμο λαχανικό !

υλικά
1 κιλό μπάμιες (εμένα ήταν 900 γρ σχεδόν)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 μεγάλες ντομάτες
2 κρεμμύδια (ένα μεγάλο ένα μέτριο)
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό
αλάτι πιπέρι
λίγη κανέλα σκόνη
200 γρ φέτα σε κομμάτια

εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μπάμιες αφαιρώντας με το μαχαίρι τον κάλυκα από το κοτσανάκι τους ! Θέλει υπομονή οπότε πάρτε έτοιμες καθαρισμένες για εξοικονόμηση χρόνου!

Πολτοποιούμε  στο μούλτι το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο . Πολτοποιούμε και τις ντομάτες .

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι , το κρεμμύδι και λίγο νερό . Περιμένω λίγο να μαραθεί το κρεμμύδι μου και μετά προσθέτω τις μπάμιες και το ξύδι . Τις κάνω μια βόλτα με την κουτάλα και προσθέτω
την ντομάτα , το αλάτι , το πιπέρι και την κανέλα  . Δυο ποτήρια νεράκι για συμπλήρωμα και αφήνω να βράσουν για 20 λεπτά !

Μόλις περάσει το 20λεπτο , σε ένα μεγάλο ταψί βάζω κομμάτια φέτας μεγαλούτσικα γιατί θα λιώσουν . Με προσοχή γιατί καίει το νερό τους  , βάζω από πάνω τις μπάμιες . Και τα υγρά τους . 


Τοποθετώ το ταψί στο φούρνο και ψήνω στους 200°C   μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους και να γίνουν τραγανές . Περίπου 30 λεπτά . Το τυράκι θα λιώσει και θα ανακατευτεί με τις μπάμιες !




καλή σας όρεξη!

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

tiny tinie γλαστράκια!


Η μανούλα μου εδώ και χρόνια πειραματίζεται με ανορθόδοξους τρόπους καλλιέργειας ! Πρίν κανένα 6μηνο έβαλε σε ένα γυάλινο βάζο ένα κλαδάκι ίδιο με αυτό της φωτογραφίας , από ένα φυτό που είχαμε στο μπαλκόνι !Ούτε εγώ ούτε η αδελφή μου είχαμε δώσει ποτέ σημασία στο φυτό αυτό ! Μάλλον παράσιτο το θεωρούσαμε ! Στο βάζο λοιπόν αυτό δεν μπορείς να βάλεις τίποτα , ούτε νερό . Δηλαδή το φυτάκι αυτό ζει ...με τον αέρα ! Αύριο που θα μας τραπεζώσει η μανούλα θα σας το φωτογραφίσω ! Έχει αντέξει ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 6 μήνες ! Οπότε θεώρησα ότι χρήζει μνείας ! Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε αρκετά είδη παχύφυτων και ένα υπέροχο στεφάνι για την πόρτα σας !


Το φυτό της μανούλας  μετά από ατελείωτο ψάξιμο ανακάλυψα ότι λέγετε "εχεβέρια" (echeveria)(δεξιά φωτογραφία) και ανήκει στα παχύφυτα ! Ποικίλει σε χρώματα και διαστάσεις ! Ένα άλλο φυτό που ανακάλυψα ότι ζει και χωρίς νερό και γενικά υπό καταπόνηση είναι το μπούζι ή aptenia cordifolia (αριστερή φωτογραφία).


Το όλο project δεν χρειάζεται παρά μόνο 2-3 αυγοθήκες μεταλλικές ή μεταλλικά βαζάκια ! Τα φυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε από φυτώρια , γείτονες , μπαλκόνια , παρτέρια κτλ . Βάζετε στις αυγοθήκες πολύ λίγο χώμα και φυτεύετε ένα κλαδάκι ή μια ροζέτα εχεβέρια χωρίς να χρειάζεται να έχει ρίζα το φυτό σας ! Ότι και να κάνετε θα πιάσει !  Ποτίζετε κάθε 15-20 μέρες λίγο ώστε να μην μάθει με πολύ νερό το φυτάκι μας !

Είναι ένα όμορφο ντεκόρ και για το γραφείο δίπλα απο τον άχαρο υπολογιστή!

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Καθρέφτη , Καθρεφτάκι μου.....

Η παρακάτω εικόνα δεν χρειάζεται περιττά λόγια .....Ο άνθρωπος που σκέφτηκε αυτή την πατέντα είναι απλά ΜΟΡΦΗ ! Καλλιτέχνης βρε παιδί  μου......